Νικητής για το νέο Μουσείο Σπάρτης

Με την ανάδειξη των νικητών ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης που πρόκειται να κατασκευαστεί στο οικόπεδο του «ΧΥΜΟΦΙΞ». Για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικά γραφεία όλης της χώρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου» υποβλήθηκαν συνολικά 42 προτάσεις (συν δύο εκπρόθεσμες), οι οποίες έλαβαν ειδικό κωδικό συμμετοχής, εξασφαλίζοντας έτσι το αδιάβλητο της διαδικασίας. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προτάσεων, η αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησε τα προσχέδια και κατέληξε στην απονομή τριών βραβείων και τριών επαίνων.

Οι «MOR – Architects» σε συνεργασία με τον Labis Tozai ήταν αυτοί που κέρδισαν το πρώτο βραβείο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ).

Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε το αρχιτεκτονικό γραφείο «On office environmental architecture» (Ελένη Κατσούφη – Δημήτρης Αντωνίου) και το τρίτο η αρχιτεκτονική ομάδα  «PiSaA» (Domenico Piemonte, Αικατερίνη Σαμσαρέλου, Τάσος Μίχος και Βίκυ Πάντζιου).

Παράλληλα, την 1η εξαγορά κέρδισε η εταιρεία «Ροϊκός Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ» (Αντώνιος Παντζέκος, αρχιτέκτων, συνεργάτης χωρίς ποσοστό συμμετοχής), την 2η εξαγορά οι Τσαμπίκος Πετράς και Στέργιος Γαλίκας και την 3η εξαγορά οι Ιωάννης Καρύδης και Μαρία Τζώρα.   Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης απο λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργικής ενσωμάτωσης και ανάδειξης του διατηρητέου κτιρίου του «ΧΥΜΟΦΙΞ» και της κατάλληλης διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου για τη στέγαση του νέου μουσείου.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης θα έχει εμβαδόν 9.613,20 τµ και θα συμπεριλαμβάνει χρήσεις μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, εργαστηρίων και αποθηκών ευρημάτων.

Το α\’ βραβείο

Το β\’ βραβείο

Το γ\’ βραβείο

Οι ενστάσεις και η ανάθεση
Πλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση των ενστάσεων που τέθηκαν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Κατά τις πληροφορίες, οι ενστάσεις ήδη έχουν αξιολογηθεί από την Επιτροπή. Με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης του έργου στο γραφείο που θα κατακτήσει οριστικά το πρώτο βραβείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», αυτό αναμένεται να συμβεί εντός των προσεχών ημερών.

Τζανετέα: «Ανοίγει ο δρόμος
για το νέο μουσείο»
Σε δήλωσή της στον «Λακωνικό Τύπο», η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία της για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο μουσείο. «Μετά από 20 χρόνια έχουμε ένα σοβαρό και εγκεκριμένο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να αποκτήσει επιτέλους η Σπάρτη το μουσείο που αρμόζει στην ιστορία της και αυτό πιστώνεται στη δική μας προσπάθεια».

Μια φουτουριστική πρόταση
Εξάλλου, τη συμμετοχή τους στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης» παρουσίασαν οι συνεργάτες του γραφείου της Ζάχα Χαντίντ, Δημήτρης Κολώνης και Ζέττα Κοτσιώνη.

Από το archisearch.gr διαβάζουμε: Αν και η πρόταση του γραφείου Zaha Hadid δείχνει αρκετά ρηξικέλευθη, η όψη, η ογκομετρία και οι αναλογίες του κινούνται σε μεγάλο βαθμό παράλληλα με τις υπάρχουσες, θέλοντας έτσι να παραμείνει ζωντανή η ξεχωριστή ταυτότητα του μουσείου.

Οι διάφορες διαδρομές, που συνδέουν τον κεντρικό χώρο του μουσείου με τον περιβάλλοντα χώρο, επιτρέπουν στους επισκέπτες να κινούνται με μεγάλη ευκολία σε κάθε μεριά του. Η σύγκλιση αυτών των διαδρομών γίνεται στην Ακρόπολη, όπου και βρίσκονται τα σωζόμενα ευρήματα της αρχαίας εμπορικής οδού.

Συγχρόνως, η υπερυψωμένη γυάλινη πλατφόρμα, που περνάει πάνω από τα αρχαία μνημεία, είναι αυτή που οδηγεί τους επισκέπτες στην κεντρική είσοδο του μουσείου, ενώ η εγκάρσια τομή που υπάρχει στο κτίσμα αποκαλύπτει την άμεση οπτική επαφή με τα ευρήματα που είναι αποθηκευμένα στον υπόγειο χώρο.

Αν και η πρόταση του γραφείου Zaha Hadid δείχνει αρκετά ρηξικέλευθη, η όψη, η ογκομετρία και οι αναλογίες του κινούνται σε μεγάλο βαθμό παράλληλα με τις υπάρχουσες, θέλοντας έτσι να παραμείνει ζωντανή η ξεχωριστή ταυτότητα του μουσείου. Πέρα, όμως, από την εξωτερική του διαμόρφωση, το μουσείο εσωτερικά είναι εξαιρετικά «ευέλικτο» για τους επισκέπτες, αφού η οργάνωσή των εκθεσιακών ενοτήτων είναι τέτοια, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες τάσεις της Μουσειολογίας.

Στην όλη δόμηση του κτιρίου δόθηκε σημαντική έμφαση στον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας, στην προσαρμογή και ενσωμάτωση τοπικών υλικών κατασκευής, καθώς επίσης και στον φυσικό αερισμό των εσωτερικών χώρων, στους οποίους απαιτείται λεπτομερής προσοχή, έτσι ώστε να παραμείνει αλώβητη η πολιτιστική κληρονομιά που φυλάσσεται σε αυτούς.

Η πρόταση της Ζάχα Χαντίντ

Διέδωσε την αγάπη σου για τη διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Εγγραφή στα Νέα Άρθρα μας

Πρόσφατα άρθρα