Η εσωτερική διακόσμηση στην Ελλάδα αναφερόταν στον τρόπο επίπλωσης και διακόσμησης κάθε σπιτιού ή εμπορικής εγκατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από έπιπλα και δάπεδα, μέχρι τέχνη και διακοσμητικά αξεσουάρ. Η ελληνική παράδοση του εσωτερικού σχεδιασμού έχει μακρά ιστορία που περιλαμβάνει επιρροές από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι Έλληνες πάντα ενδιαφερόντουσαν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που να είναι φιλόξενη, άνετη και κομψή ταυτόχρονα.
Η ιστορία του εσωτερικού σχεδιασμού στην Ελλάδα ανάγεται στους αρχαίους Έλληνες. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση των ελληνικών ναών, των ανακτόρων, των επαύλεων και άλλων κατασκευών επηρεάστηκαν από ένα ευρύ φάσμα πολιτισμών από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Στοιχεία όπως κορινθιακές κολώνες, ζωγραφισμένες οροφές, πλακάκια από τερακότα και πολυτελή έπιπλα δανείστηκαν από την Αίγυπτο ή τη Μικρά Ασία. Με τον καιρό διάφορα ελληνορωμαϊκά στυλ συγχωνεύτηκαν το ένα στο άλλο για να δημιουργήσουν μια εκλεκτική ποικιλία που ήταν μοναδική.
Η ελληνική παράδοση του εσωτερικού σχεδιασμού έχει μακρά ιστορία που περιλαμβάνει επιρροές από διάφορα μέρη του κόσμου. Η εσωτερική διακόσμηση έχει επηρεαστεί, μεταξύ άλλων, από την αρχαιότητα, την Αναγέννηση, το μπαρόκ, τον νεοκλασικισμό και τον ρομαντισμό. Λόγω της μακράς ιστορίας της, η ελληνική παράδοση του εσωτερικού σχεδιασμού έχει ενσωματώσει μια ποικιλία επιρροών από όλο τον κόσμο στη δημιουργία των κομματιών της. Αυτή η παράδοση οδήγησε σε μια ποικιλία από στυλ εσωτερικού σχεδιασμού, τα οποία μπορούν να φανούν τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους.
Σήμερα, η ελληνική παράδοση του εσωτερικού σχεδιασμού εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής και χρησιμοποιείται συχνά για τη δημιουργία όμορφων και λειτουργικών χώρων. Αυτή η παράδοση είναι επίσης γνωστή για την προσήλωσή της στην αισθητική ομορφιά, η οποία οδήγησε στη δημιουργία μερικών από τα πιο όμορφα και εμβληματικά κομμάτια εσωτερικού σχεδιασμού στον κόσμο. Αυτά τα κομμάτια συχνά διαθέτουν περίτεχνες λεπτομέρειες, δραματικές αναλογίες και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Η σημασία της αισθητικής και της ομορφιάς στην ελληνική παράδοση του εσωτερικού σχεδιασμού οδήγησε τελικά στη δημιουργία χώρων που είναι ευχάριστοι στο μάτι αλλά και λειτουργικοί.
Η ελληνική παράδοση του εσωτερικού σχεδιασμού έχει μια μακρά και ποικίλη ιστορία που έχει ενσωματώσει επιρροές από όλο τον κόσμο. Αυτή η παράδοση χρησιμοποιείται συχνά για τη δημιουργία όμορφων και λειτουργικών χώρων, γι’ αυτό και εξακολουθεί να είναι τόσο δημοφιλής σήμερα.
Τα ελληνικά σπίτια ήταν πάντα διακοσμημένα με ένα συγκεκριμένο επίπεδο περίτεχνης λεπτομέρειας για να επιδεικνύουν τον πλούτο των ιδιοκτητών τους. Επιπλέον, τα ελληνικά σπίτια ενσωματώνουν φυσικά υλικά για να μειώσουν την ποσότητα των τεχνητών υλικών που χρησιμοποιούνται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυσικά υλικά, όπως η πέτρα και το ξύλο, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν, κάτι που είναι σημαντικό για έναν πολιτισμό που δίνει μεγάλη αξία στη βιωσιμότητα. Μια θεωρία αποδεδειγμένη στην Ελλάδα με την μεγάλη ιστορία της.
Η ελληνική διακόσμηση είναι επίσης πολύ λεπτομερής για να τονίσει τα δομικά στοιχεία του σπιτιού, όπως κολώνες και καμάρες. Λόγω του υψηλού επιπέδου διακόσμησης, οι ελληνικοί εσωτερικοί χώροι μπορεί να είναι πολύ περίτεχνο. Ένας πολυέλαιος συχνά κυριαρχεί στην κεντρική σκηνή.
Η ελληνική αρχιτεκτονική επηρεάστηκε έντονα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και πολλά από τα τυπικά χαρακτηριστικά της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως καμάρες και θόλοι οι οποίοι μπορούν να βρεθούν στην ελληνική αρχιτεκτονική. Αυτό είναι πιθανό επειδή οι δύο πολιτισμοί μοιράζονται πολλές παρόμοιες αξίες και παραδόσεις. Με την ενσωμάτωση της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στα ελληνικά σπίτια, οι Έλληνες ιδιοκτήτες μπόρεσαν να φέρουν μέρος της αρχιτεκτονικής της πιο ισχυρής αυτοκρατορίας στα σπίτια τους, διατηρώντας παράλληλα τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα.
Οι κίονες και οι καμάρες ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Αυτά τα χαρακτηριστικά επέτρεψαν τα ψηλότερα κτίρια με μεγαλύτερες επιφάνειες εσωτερικού χώρου. Οι καμάρες χρησίμευαν ως το κύριο δομικό στοιχείο σε πολλούς περίτεχνους κλασικούς ναούς, όπως ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη στην Αθήνα. Οι κολώνες είχαν μια σειρά από λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του βάρους πάνω από τα κεφάλια τους και της συγκράτησης μεγάλων οροφών ή τοίχων.
Οι κίονες και οι καμάρες επίσης ήταν πολύ διαδεδομένες στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Συχνά χρησιμοποιήθηκαν για διακόσμηση, πλαισίωση δωματίων και για στήριξη στέγης. Το πιο συνηθισμένο σχήμα για κίονες και τόξα ήταν το κιονοειδές. Αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής είναι μοναδικός γιατί χαρακτηρίζεται από τη στήλη του, που είναι μια σειρά κιόνων που έχουν είτε τραπεζοειδή είτε τριγωνικό σχήμα. Στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, η αρχιτεκτονική στήλης χρησιμοποιήθηκε συχνά για να πλαισιώσει δωμάτια και να στηρίξει στέγες. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη δημιουργία ενός πλαισίου για δωμάτια και για την προσθήκη δομής στην οροφή. Συχνά, στήλες και καμάρες χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν μια μοναδική και περίτεχνη εμφάνιση σε ένα κτίριο.
Η κιονοστοιχία είναι μοναδική γιατί χαρακτηρίζεται από τη στήλη της. Αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής χρησιμοποιείται συχνά για να δημιουργήσει μια μοναδική και περίτεχνη εμφάνιση σε ένα κτίριο.