Ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπερβάλλει τις διαφορές μεταξύ παρόμοιων αναμνήσεων. Αλλά περιέργως, αυτό στην πραγματικότητα μας βοηθά να θυμόμαστε καλύτερα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στο Journal of Neuroscience . Για να το καταλάβουν αυτό, μια ομάδα ερευνητών στρατολόγησε 29 συμμετέχοντες και τους έδειξε εικόνες 24 διαφορετικών προσώπων, το καθένα συνδεδεμένο με διαφορετικό αντικείμενο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ταιριάξουν τα πρόσωπα με τα αντικείμενα, τα οποία διέφεραν μόνο ελαφρώς στο χρώμα. Διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι υπερέβαλαν διανοητικά τις χρωματικές διαφορές μεταξύ των αντικειμένων, μπορούσαν καλύτερα να θυμηθούν ποιο πρόσωπο συνόδευε το αντικείμενο. Αυτή η υπερβολή εμφανίζεται στον πλευρικό βρεγματικό φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου όπου ανακαλούνται οι μνήμες.
ΤΑ «ΓΟΝΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ.
Μιλώντας για δημιουργικότητα, τα «γονίδια δημιουργικότητας» μπορεί να επέτρεψαν στους ανθρώπους να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Η δημιουργικότητα θα μπορούσε να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο Homo sapiens κυριαρχούσε σε συγγενικά είδη όπως οι Νεάντερταλ και οι χιμπατζήδες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου στο περιοδικό Molecular Psychiatry. Για να το καταλάβουν αυτό, μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε DNA που ελήφθη από απολιθώματα Νεάντερταλ, σύγχρονου ανθρώπου και χιμπατζή. Διαπίστωσαν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με το δίκτυο συναισθηματικής αντιδραστικότητας στον εγκέφαλο, που περιλαμβάνει την ικανότητα να σχηματίζονται κοινωνικές προσκολλήσεις, ήταν πανομοιότυπα μεταξύ των τριών ειδών. Όμως οι χιμπατζήδες δεν είχαν παντελώς τα γονίδια που βρέθηκαν στους ανθρώπους που σχετίζονται με την αυτογνωσία (οι επιστήμονες θεωρούν τη δημιουργικότητα υποπροϊόν της αυτογνωσίας) και τον αυτοέλεγχο. Οι Νεάντερταλ, εν τω μεταξύ, δεν είχαν κάποια, αλλά όχι όλα, από αυτά τα γονίδια. Επιπλέον, ορισμένα γονίδια που ρυθμίζουν τα δίκτυα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αυτογνωσία και τη δημιουργικότητα στους σύγχρονους ανθρώπους, απουσίαζαν στους χιμπατζήδες και τους Νεάντερταλ. Η έρευνα υποστηρίζει την ίδια την ανθρώπινη αντίληψη ότι η δημιουργικότητα μπορεί να έχει δώσει στον Homo sapiens ένα πλεονέκτημα.
Η Yasemin είναι συγγραφέας προσωπικού στο Live Science, που καλύπτει την υγεία, τη νευροεπιστήμη και τη βιολογία. Η δουλειά της έχει εμφανιστεί στο Scientific American, στο Science και στο San Jose Mercury News. Έχει πτυχίο στη βιοϊατρική μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και πτυχίο στην επικοινωνία της επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι