Κάθε «κυψέλη» σε αυτή την εικόνα έχει μέγεθος πεντέμιση φορές την έκταση της Ελλάδας.
Επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από τον ήλιο, με την υψηλότερη ανάλυση που έχουμε δει ποτέ, οι οποίες αποκαλύπτουν την επιφάνεια του αστέρα μας με πρωτοφανείς λεπτομέρειες. Κάθε μία από τις κυλινδρικές δομές, που μοιάζουν με κυψέλες σε αυτό το μαγευτικό στιγμιότυπο, αντιπροσωπεύουν έκταση πεντέμιση φορές του μεγέθους της Ελλάδας και έχουν διαμορφωθεί από διεργασίες μέσα στο αστέρι, καθώς και από το έντονο ηλιακό μαγνητικό πεδίο.
Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες και βίντεο που συλλέχθηκαν από το πρόσφατο λειτουργικό ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye (DKIST), που βρίσκεται στη Χαβάη και κυκλοφόρησαν στο κοινό από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF).
Το DKIST είναι το μεγαλύτερο παρατηρητήριο αφιερωμένο στην ηλιακή έρευνα, στη Γη. Είναι σε θέση να εντοπίσει απίστευτες λεπτομέρειες της επιφάνειας, καθιστώντας το τρεις φορές πιο ευαίσθητο από τους προκατόχους του.
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το DKIST για να ξεπεράσουν μερικά από τα πιο επίμονα μυστήρια για τον ήλιο, συμπεριλαμβανομένης της επεξήγησης τού γιατί η ατμόσφαιρα του ήλιου, που ονομάζεται corona, είναι 300 φορές θερμότερη από την επιφάνειά του.
«Δεδομένου ότι το NSF άρχισε να ασχολείται με το επίγειο αυτό τηλεσκόπιο, περιμέναμε με ανυπομονησία τις πρώτες εικόνες», δήλωσε η France Cordova, διευθύντρια του NSF. «Μπορούμε τώρα να μοιραστούμε αυτές τις εικόνες και τα βίντεο, τα οποία είναι τα πιο λεπτομερή του Ήλιου μέχρι σήμερα».
Tο άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.
Πηγή: Together