Συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκύθας

Συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκύθας

Εάν υπάρχει κάποιο σύμβολο για το φθινόπωρο και τα χρώματα του, ανεξάρτητα από το πού ζείτε.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η διαδικασία ξεκινά πολύ πριν ξεκινήσουν οι Φθινοπωρινοί μήνες, οπότε ξεκινήστε νωρίς, ώστε ο κήπος σας να είναι έτοιμος για συγκομιδή, καθώς προσεγγίζει η εποχή της ομορφιάς της συγκομιδής!

Δείτε ένα σχετικό άρθρο: Κλέψτε χρώµατα από το μαγικό φθινόπωρο της Ελλάδας

Αναπτύσσοντας κολοκύθες

Φύτευση – Στην Ελλάδα περιμένουμε πάντα να φυτέψουμε τους σπόρους κολοκύθας μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς ο καιρός πλέον είναι απρόβλεπτος. Μόλις είστε βέβαιοι ότι η άνοιξη έχει ξεσπάσει, σχεδιάστε τρεις έως πέντε σπόρους περίπου ανα 5 εκατοστά χώρια σε μια περιοχή που λαμβάνει την αφθονία του ήλιου.

Φροντίδα – Οι κολοκύθες πίνουν πολύ νερό. Δώστε τους τουλάχιστον δύο ποτίσματα εβδομαδιαίως. Στην Ελλάδα έχουμε συχνές καταιγίδες στους θερμότερους μήνες, αλλά αν το καλοκαίρι θα είναι ξηρό, συμπληρώστε τη φύση με τη μάνικα σας.

Συγκομιδή – Στα μέρη μας, οι κολοκύθες μετατρέπονται από ένα ανοιχτό πράσινο σε πορτοκαλί χρώμα προς την αρχή του φθινοπώρου. Αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος του Αυγούστου αν ζείτε στα πιο νότια τμήματα ή περισσότερο προς τα τέλη Σεπτεμβρίου αν ζείτε βόρεια. Μη τρομάξετε αν δείτε τις κολοκύθες σας αποχρωματισμένες, αρκεί το φυτό αλλά και τα κοτσάνια να είναι ακόμα πράσινα.

Οι κολοκύθες σας θα είναι έτοιμες μεταξύ 85 και 120 ημερών μετά τη φύτευση. Καθώς αρχίζουν να μεγαλώνουν, αφήστε τις να πλησιάσουν το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ και λίγο μεγαλύτερης πριν τις κλαδέψετε.

Επίσης μια καλή στιγμή συγκομιδής είναι όταν οι μίσχοι γίνονται τραγανισμένοι και οι κολοκύθες μετατρέπονται από πράσινο σε πορτοκαλί. Έτσι λοιπόν, ήρθε η ώρα να μαζέψουμε.

Εάν αντιμετωπίζετε ξηρό καιρό, αφήστε τους να ωριμάσουν στον κήπο ή την αυλή για ακόμη δέκα ημέρες

Συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκύθας

Αναπτύσσοντας κολοκύθες

Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους σας ακόμη και από τον Μάρτιο. Εάν ζείτε κοντά στο νερό, ή κάπου αλλού που φυσά περισσότερο από το συνηθισμένο, φυτέψτε σε ένα σημείο προστατευμένο από τον αέρα, ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει την ανάπτυξη.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:  Πανέμορφη κατοικία / καμπίνα, πράσινη και με ελάχιστο αποτύπωμα

Φροντίδα – Σε περίπτωση ξηρών συνθηκών, διατηρήστε το φυτό σας απλά καλά ενυδατωμένο.

Συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκύθας

Απαιτήσεις καλλιέργειας της κολοκύθας

Ηλιοφάνεια – Οι κολοκύθες ανθίζουν σε άφθονο ήλιο.

Η επικονίαση – Τα πέταλα των κολοκύθων απαιτούν επικονίαση από τις μέλισσες και η έλλειψη αυτού είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τα φυτά κολοκύθας που δεν βγαίνουν.

Πολλά συστατικά- Οι κολοκύθες χρειάζονται επίσης μια αφθονία συστατικών, προκειμένου να αναπτυχθούν στο μέγιστο δυναμικό τους. Κάνουν καλύτερα με πλούσια, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Τροφοδοτείτε τα εβδομαδιαία, χρησιμοποιώντας ένα λίπασμα με βάση το ψάρι ή με φύκια και νερό συχνά, ειδικά όταν είναι ζεστό.

Άφθονο χώρο – Αν δεν έχετε μεγάλο χώρο στον κήπο σας, ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε τη φύτευση της κολοκύθας σας. Αυτά τα φυτά αναπτύσσονται σαν αμπέλια που εκτείνονται 6 μέτρα  ή περισσότερο, έτσι χρειάζεστε ένα σημείο που μπορεί να φιλοξενήσει αυτή την ανάπτυξη. Εάν δεν το κάνετε, εξετάστε μια μικροσκοπική ποικιλία.

Προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς – Σκουλήκια και σκαθάρια είναι τα πιο κοινά παράσιτα της κολοκύθας που πρέπει να είστε έτοιμοι να καταπολεμήσετε. Για το λόγο αυτό, αποφύγετε τη φύτευση των μελλοντικών σας καρπών κοντά στα αγγούρια ή σε άλλες κολοκύθες. Αντ \’αυτού, φυτέψτε κοντά σε πετούνια ή σταντρίτσια, τα οποία φυτά απωθούν τα σκουλήκια.

Συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκύθας
Συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκύθας

Δείτε ένα σχετικό άρθρο: Κλέψτε χρώµατα από το μαγικό φθινόπωρο της Ελλάδας

Διάδωσε την αγάπη σας για τη διακόσμηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top