Τα μπαλκόνια τα συναντάμε συνήθως στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και σχεδόν πάντα στα Ελληνικά σπίτια.
Συναντάμε μεγάλα αλλά και πολλά μικρά μπαλκόνια. Και εδώ θα μείνουμε! Στα μικρά μπαλκόνια.
Παρέχουν ένα μέρος για τους ανθρώπους να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα. Τα περισσότερα μπαλκόνια είναι διακοσμημένα με φυτά, έπιπλα και άλλες προσωπικές πινελιές. Οι άνθρωποι αγαπούν να εκφράζονται μέσα από τις ιδέες τους για τη διακόσμηση του μπαλκονιού. Αυτές οι ιδέες είναι διασκεδαστικοί και κομψοί τρόποι για να δώσετε χαρακτήρα στο μπαλκόνι σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι διακοσμούν το μικρό τους μπαλκόνι με φυτά. Αυτά τα διακοσμητικά βοηθούν να κάνετε τον χώρο σας να δείχνει περισσότερο σαν ένα σπίτι.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε έπιπλα, φώτα ή άλλα σημεία εστίασης για να κάνετε τον χώρο σας να δείχνει άνετος. Μπορείτε να δώσετε έμφαση στον χώρο σας προσθέτοντας απαλό φωτισμό ή άλλες πιο απαλές υφές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον περιορισμένο χώρο στο μπαλκόνι σας.
Ιδέες και συμβουλές διακόσμησης για όμορφα μικρά μπαλκόνια.
Τρία είναι τα βασικά συστατικά ενός όμορφου μπαλκονιού:
1. Το Καθιστικό. Έπιπλα, καναπέδες, καρέκλες πολυθρόνες, μαξιλάρες, αιώρες κλπ. σε οποιαδήποτε μορφή, κινητή ή χτιστή και από οποιοδήποτε υλικό είναι κατασκευασμένα.
2. Το Σκίαστρο. Τέντες, πέργκολες, ομπρέλες, πανιά, σκεπές κλπ. σε οποιαδήποτε μορφή, κινητή ή χτιστή και από οποιοδήποτε υλικό είναι κατασκευασμένα.
3. Η Φύση. Δέντρα, δενδρύλλια, θάμνοι, λουλούδια, αγριολούλουδα φυτεμένα στη γη, σε παρτέρια, σε γλάστρες, σε κούπες, σε καλάθια, σε τενεκεδάκια κλπ. εντός και εκτός της οικίας μας.
Οποιοδήποτε από αυτά τα τρία μέρη λείψει, το μπαλκόνι μένει γυμνό.
Κάθε φορά που έρχεται η άνοιξη λοιπόν αλλά και όχι μόνο, η πρώτη μας δουλειά, ελέγχουμε το τρίπτυχο «καθιστικό–σκίαστρο–φύση»:
- Είναι όλα στη θέση τους;
- Χρειάζονται συντηρήσεις;
- Απαιτούν επιδιορθώσεις;
- Είστε διατεθιμένοι να κάνετε ανανεώσεις;
Τότε ακριβώς προχωράμε παρακάτω για τις προσθήκες αλλά και τις εργασίες. Ας μη ξεχνάμε πως το μπαλκόνι είναι ένα από τα μέρη στο σπίτι που επιδέχεται πολλού DIY.
Στα μικρά μπαλκόνια λοιπόν, προτιμούμε για καθιστικό τα μικρά, συμμαζεμένα και πτυσσόμενα έπιπλα, τα έπιπλα «άνοιξε-κλείσε».
- Κάπου-κάπως πρέπει να τα μαζεύουμε το χειμώνα.
- Κάπου-κάπως πρέπει να ανοίγουμε και το χώρο όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
- Κυρίως είναι έξυπνα και πρακτικά.
Την ιδέα μάλιστα να εξυπηρετούν κι άλλες λειτουργίες όπως «αποθήκευση» την βρίσκουμε εξαιρετική.
Στα πολύ μικρά μπαλκόνια μάλιστα, μερικές φορές, καλό είναι να καταργούμε εντελώς και την έννοια του καθιστικού στο σύνολο της. Μία καρέκλα, ένα τραπεζάκι, ένα σκαμπό ή μια μαξιλάρα μέσα στα λουλούδια είναι αρκετό για να γίνει στέκι μας. Εκεί, χαλαρώνουμε, πίνουμε το καφεδάκι μας, διαλογιζόμαστε.
Δεν απορρίπτουμε βεβαίως καθόλου και την ιδέα του να έχουμε το καθιστικό μας εσωτερικά, μέσα στο σπίτι σε συνέχεια με το παράθυρο και με θέα τον μικρό υπέροχο μας κήπο.
Στα μικρά μπαλκόνια επίσης και ειδικά στα παλιά φροντίζουμε οπωσδήποτε το δάπεδο. Τα τετραγωνικά είναι λίγα, οι compact λύσεις γρήγορων για οικονομικ’α ξύλινα ή συνθετικά δάπεδα εξωτερικών χώρων είναι πολλές.
Στα μικρά μπαλκόνια επίσης βάζουμε λουλούδια και άλλες πρασινάδες. Τα τοποθετούμε σε γλάστρες, σε παρτέρια, σε βάζα, σε ποτήρια κ.α.
Με άφθονο πράσινο γύρω μας, επιλέγουμε έπιπλα και αξεσουάρ με πολύ χρώμα επίσης.
Με άφθονο γκρι και καφέ γύρω μας τότε, πάλι επιλέγουμε έπιπλα και αξεσουάρ σε χρώμα. Πάει και με το ξανιό του ξύλου, πάει και με το γκρι και με όλα τα χρωματιστά. Ξυπνάει τη φύση. Μέσα μας αλλά και στο μπαλκόνι μας.
Υπάρχει βεβαίως και η επιλογή της ήρεμης και σίγουρης μονοχρωμίας. Τούτη κάθεται καλύτερα σε αστικά περιβάλλοντα, σε μπαλκόνια της πόλης και της φασαρίας.
Η μονοχρωμία, λατρεύει ατελείωτα τα πιο σύγχρονου σχεδιασμού μπαλκόνια.
Στα μικρά μπαλκόνια βάζουμε μικρά έπιπλα, πολλά λουλούδια, δάπεδο και σκίαστρα πολλών μορφών. Τέντες, επιδαπέδιες ομπρέλλες κ.α. Για την αγορά των αξεσουάρ και των επίπλων τσεκάρουμε και ελέγχουμε διαστάσεις και σχήματα και ποτέ μα ποτέ δεν υπερεκτιμούμε τις διαστάσεις του χώρου. Για μικρά μπαλκόνια μιλάμε άλλωστε.
Τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, λειτουργούν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, αναπνέουν και δροσίζουν. Χρειάζονται όμως τακτικά συντήρηση. Συνδυάζονται με όλα τα χρώματα, με όλα τα μπαλκόνια και με όλα τα κτίσματα ανεξαρτήτως αισθητικής, ηλικίας και μεγέθους (οικοδομές ή μονοκατοικίες). Το μέγα προτέρημα τους είναι ότι, συνθέτουν ιδανικό και ουδέτερο φόντο για να στήσεις επάνω τους τα πάσης φύσεως σκηνικά, μονόχρωμα ή πολύχρωμα, μίνιμαλ ή έθνικ, μεσογειακά ή τροπικά, vintage ή παραδοσιακά.
Τα μεταλλικά έπιπλα είναι συνήθως μικρά. Είναι και παραδοσιακά. Είναι και εξωτερικού χώρου. Είναι και οικονομικά. Τα μεταλλικά έπιπλα κάνουν για τα μικρά μπαλκόνια. Δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης, όταν όμως αρχίσει και φθείρεται η μπογιά τους εμφανίζουν σκουριά. Είναι χαριτωμένα, είναι χρωματιστά είναι και νεανικά, είναι και χαρούμενα.
Ρατάν, το υλικό, ευαίσθητο πολύ, ξεθωριάζει στον ήλιο, φουσκώνει με τις βροχές, θέλει τακτικά συντήρηση, έχει όμως μια γοητεία…!
Λύσεις με πλαστικό: Το πλαστικό έχει κατακλύσει τη ζωή μας (κακώς βέβαια) μιμείται τα πάντα, κάνει, για τα πάντα, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Έχει τεράστιες αντοχές στο χρόνο και στις φυσικές συνθήκες, πλένεται και δεν θέλει συντήρηση. Αυτά είναι τα προτερήματά του. Υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί το χρώμα του στον ήλιο με το πέρασμα των χρόνων αλλά αυτό θα γίνει με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι οικονομικό, ελαφρύ, μιμείται υλικά και στυλ, θα το συναντήσετε σε διάφορες μορφές, από παραδοσιακό, minimal, ρουστίκ κ.α.
Πηγή: thedecopages.gr