Το πρόσφατο ξέσπασμα του κοροναϊού, που επίσης αναφέρεται ως COVID-19, μας γεννά πολλά ερωτήματα και μας κάνει να να αναρωτιόμαστε για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε για τον ιό στο νοικοκυριό μας.
Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για να βοηθήσετε στην πρόληψη αυτής της νέας ασθένειας.
Εφοδιαστείτε τα απαραίτητα
Ο πρώτος τρόπος για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τον κοροναϊό είναι να αποθηκεύσετε τα απαραίτητα. Αυτά περιλαμβάνουν λειτουργικές ανάγκες όπως χαρτοπετσέτες, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, αντιβηχικά και αντιπυρετικά. Αν έχετε μικρά παιδιά, αποθηκεύστε πάνες, μαντηλάκια, φόρμουλες και παιδικές τροφές.
Αποθηκεύστε μη φθαρτό φαγητό – αρκετό για να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, αν προκύψει η ανάγκη.
Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα είναι μια καλή επιλογή και μπορείτε να τα βρείτε με μια μεγάλη διάρκεια ζωής όπως επίσης θα πρέπει να έχετε και βιταμίνες. Τέλος, τα αποθέματα στα ποτά με ηλεκτρολύτες, θα πρέπει καταναλώνονται εάν επιδεινωθεί η ασθένεια.
Επίσης, έχετε τυχόν συνταγές που παίρνετε τακτικά, ώστε να έχετε μια προμήθεια από αυτές που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.
Στα περισσότερα μέρη, η έλλειψη τροφίμων δεν είναι πιθανή. Αυτό που αυτή η προετοιμασία σας επιτρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε να βγαίνετε στο κοινό εάν κάποιος στο σπίτι σας αρρωσταίνει ή αν υπάρχει μεγάλη επιδημία στην περιοχή σας. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα να μεταδώσετε τα μικρόβια σας ή να αποκτήσετε μικρόβια από κάποιον άλλο λόγω της διασποράς που τόσος ντόρος γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Έχετε τα σωστά υλικά καθαρισμού
Ο κοροναϊός εξαπλώνεται μέσω της αναπνευστικής οδού. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, μπορεί να περάσει τα μικρόβια σε άλλο άτομο. Το μικρόβιο βέβαια μπορεί επίσης να υπάρχει σε επιφάνειες όπως πόμολα, διακόπτες φωτός κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να έχετε προϊόντα καθαρισμού.
Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακά σε σπρέι έτσι ώστε να μπορείτε να καθαρίζετε συχνά περιοχές υψηλού κινδύνου του σπιτιού σας. Επίσης, έχετε το σαπούνι εύκολα διαθέσιμο για συχνό πλύσιμο των χεριών. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων συνιστούν το πλύσιμο των χεριών να γίνεται συχνά και έντονα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό. Το απολυμαντικό για τα χέρια που πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 τοις εκατό με βάση το αλκοόλ είναι ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο που θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας.
Τι δεν χρειάζεστε
Πολλοί σπεύδουν να αγοράσουν μάσκες προσώπου στον απόηχο αυτής της επιδημίας. Οι μάσκες προσώπου είναι αποτελεσματικές για τους ανθρώπους που έχουν μια ασθένεια, καθώς βοηθούν να διατηρήσουν τα μικρόβια πριν να εξαπλωθούν. Ωστόσο, εάν είστε υγιείς, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοράτε μάσκα – δεν θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα μικρόβια όσο θέλετε.
Αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να φορέσουμε μια χειρουργική μάσκα προσώπου ΔΕΝ μας προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το να κολλήσουμε κάποιον αερομεταφερόμενο ιό, εντούτοις η διάχυτη ανησυχία στο γενικό πληθυσμό για το νέο κορονοϊό κάνει τους περισσότερους να αναζητούν τέτοιες μάσκες προσώπου για να προστατευθούν. Ο νέος κορονοϊός, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να εμποδιστεί σε κάποιο βαθμό από το να εισέλθει στον οργανισμό μας, αν φοράμε μια χειρουργική μάσκα προσώπου, αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό.
Αν, ωστόσο, θέλετε να φορέσετε μια τέτοια μάσκα προσώπου, φροντίστε να το κάνετε με τον σωστό τρόπο για να αυξήσετε όσο είναι δυνατόν την άμυνα που προσφέρει απέναντι στα αερομεταφερόμενα σταγονίδια που μπορεί να μεταφέρουν τον κορονοϊό.
Κορονοϊός: Πότε φοράμε μια μάσκα προσώπου
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:
Ποιοι πολίτες ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν χρήση μάσκας
Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφόσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:
- Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)
- Κέντρα Υγείας
- ΤΟΜΥ
- ΠΕΔΥ
Μάσκες ΠΡΕΠΕΙ να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό
Μάσκες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ.
Ποιοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φορούν μάσκα
Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα, τονίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας
Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:
- Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ
- Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια
Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:
- σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
- σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
- σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης