Μουσείο Μπενάκη: Εκθέσεις Ιανουάριος – Μάρτιος 2019

Μουσείο Μπενάκη: Εκθέσεις Ιανουάριος - Μάρτιος 2019 Αναζ. για...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ | ΕΡΣΗ ΚΡΟΥΣΚΑ – ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ

Κλωστοϋφαντουργία ΜΕΝΤΗΣ

Εγκαίνια: 8 Ιανουαρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιανουαρίου – 9 Φεβρουαρίου 2019

Μουσείο Μπενάκη | Εκθέσεις Ιανουάριος-Μάρτιος 2019

Οι καλλιτέχνες Έρση Κρούσκα και Άγγελος Σκούρτης, δημιουργοί της ομάδας POINT, συνεργάστηκαν σε ένα έργο ειδικά προσαρμοσμένο στο χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗΣ. Οι καλλιτέχνες επισκέφτηκαν πολλές φορές το μέρος, συζήτησαν με τους ανθρώπους του, βιντεοσκόπησαν και φωτογράφησαν τις εγκαταστάσεις, προσπαθώντας να δουν τα μηχανήματα ως ζώντες οργανισμούς που δεν παράγουν απλώς προϊόντα, αλλά «ποίηση».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης βιντεο-προβολές σηματοδοτούν τη λειτουργία του εργαστηρίου, ενώ μικρές εικαστικές παρεμβάσεις με φωτογραφίες κοστουμιών από διάφορες εποχές, μαζί με υλικά και προϊόντα που παράγει η Κλωστοϋφαντουργία ΜΕΝΤΗΣ παρουσιάζουν μια αναδρομή στην ιστορία του ενδύματος.

Τέλος, στην έκθεση προβάλλεται η ταινία με τίτλο «Το ντύσιμο» που αφορά τους ευζώνους της προεδρικής φρουράς, η στολή των οποίων για πολλά χρόνια φιλοτεχνούνταν από τα υλικά της Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗΣ.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη


ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Πειραιώς 138

Εγκαίνια: 16 Ιανουαρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιανουαρίου – 17 Φεβρουαρίου 2019

Μουσείο Μπενάκη | Εκθέσεις Ιανουάριος-Μάρτιος 2019

Μέσα στη ζωγραφική της η Άννα Φιλίνη έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με την ποίηση του Καβάφη. Για την εμβάθυνση στην καβαφική ποίηση έχει βασιστεί στις πολύχρονες εργασίες μελετητών του. Παρουσίασε βασικές ενότητες της δουλειάς της το 2005 και το 2014, ενώ εδώ και τρία χρόνια εργάζεται πάνω σε μια καινούργια ενότητα. Πριν ένα χρόνο συμμετείχε στην Αλεξάνδρεια με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στα «Καβάφεια 2017», στη διάρκεια των οποίων έδειξε μέσα στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη την έκθεσή της «Δράματα εξουσίας μέσα σε ιστορικά ποιήματα του Καβάφη». Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το σύνολο της δουλειάς της πάνω στην καβαφική ποίηση.

Ο Καβάφης φέρνει μέσα στην ποίησή του έναν ολόκληρο κόσμο που απαρτίζεται τόσο από ιστορικά πρόσωπα όσο και από σύγχρονούς του ανθρώπους, που δρουν μέσα σε πόλεις, δημόσια κτίρια, σπίτια ιδιωτικά και απλά δωμάτια. Ακόμη και όταν αναφέρεται στο παρελθόν, μιλά για την πραγματική ζωή, όπως τη βιώνει στις μέρες του, και συνεχίζει το ίδιο να μιλά σε εμάς μέσα στην εποχή μας. Από αυτόν τον κόσμο αντλεί ερεθίσματα και δίνει τις εικόνες της η Άννα Φιλίνη. Ήδη το 2005, όταν παρουσίασε 12 έργα με λάδια σε ξύλο πάνω στην «Ιθάκη» του Καβάφη, έδωσε εικόνες από τόπους που βίωσε ο Καβάφης και κοντινά του πρόσωπα. Το 2014 παρουσίασε έργα με πενάκι και ακουαρέλες πάνω σε 24 ιστορικά ποιήματα του Καβάφη, όπου εστίασε σε προσωπογραφίες των ηρώων του και σε λιτά σχέδια σχετικά με το δράμα που εξελίσσεται στο κάθε ποίημα: οι ανθρώπινοι πόθοι, οι φιλοδοξίες και οι απογοητεύσεις, οι κρυφές συνωμοσίες της εξουσίας και οι φόνοι, η μάχη για την ελευθερία είτε η προδοσία και η υποταγή.

Η τελευταία δουλειά της Άννας Φιλίνη συνεχίζει πάνω στο πνεύμα των 24 ιστορικών ποιημάτων. Τα πρόσωπα δίνονται σε μεγάλα πορτρέτα με σύγχρονα ρούχα και πλαισιώνονται από σύμβολα και εικόνες που δίνουν το περιεχόμενο του δράματος. Κάθε έργο προτίθεται να αποκαλύπτει μαζί με τη μορφή του ήρωα τα συναισθήματα και μαζί τη γύρω ιστορική και πολιτική πραγματικότητα.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη


SOLOUP

Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ – ΕΞΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΚΟ ΛΥΚΟ

Πειραιώς 138

Εγκαίνια: 23 Ιανουαρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιανουαρίου – 17 Μαρτίου 2019

Μουσείο Μπενάκη | Εκθέσεις Ιανουάριος-Μάρτιος 2019

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό του νέου graphic novel του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) «Ο Συλλέκτης, έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς). Επιπλέον, παρουσιάζονται εικαστικά και κατασκευές που ζωντανεύουν τις έξι διηγήσεις του βιβλίου οδηγώντας τους επισκέπτες σε μια νέα οπτική προσέγγιση.

Κεντρικό άξονα της παρουσίασης αποτελεί η επανερμηνεία της «Κοκκινοσκουφίτσας». To νέο graphic novel του Soloup ξαναδιαβάζει το παραμύθι όπως την διηγούνται οι αδελφοί Γκριμ στην δεύτερη εκδοχή του. Συνομιλητές στη νέα ανάγνωση, δυο φιγούρες βασισμένες στα σχέδια του John Tenniel: ο «λαγός» και ο «καπελάς» από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll.

«Ο Συλλέκτης», μια σύγχρονη ιστορία σαν κακό παραμύθι, μιλάει για την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο. Μια ιστορία ωστόσο που κρατάει ζωντανή την ελπίδα της επαναπροσέγγισης.

Την έκθεση πλαισιώνουν ημερίδες, συναυλίες, workshops και άλλες δράσεις.

Επιμέλεια: BABELART

Με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Εκδόσεις Ίκαρος, Περιφέρεια Αττικής


Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:  Καινοτόμες Λύσεις Λειψυδρίας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon στην Λάρισα

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εγκαίνια: 12 Φεβρουαρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 13 Φεβρουαρίου – 5 Μαΐου 2019

Μουσείο Μπενάκη | Εκθέσεις Ιανουάριος-Μάρτιος 2019

Ο Γιάννης Μόραλης είναι γνωστός ως ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Όμως ο Μόραλης ήταν κάτι περισσότερο από ζωγράφος, αφού σημάδεψε με τη διδασκαλία του και την ευρύτερη φυσιογνωμία του την ελληνική τέχνη της εποχής του αλλά και των επόμενων γενεών.

Σκοπός της έκθεσης είναι να φανεί πώς η ελεύθερη διδασκαλία που ακολούθησε ο Μόραλης διαμόρφωσε τους μαθητές του, αφήνοντας πίσω όχι απλούς επιγόνους αλλά αυθύπαρκτες καλλιτεχνικές οντότητες, μαθήτριες και μαθητές που ακολούθησαν ριζικά διαφορετικούς δρόμους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκτίθενται επιλεκτικά πίνακες ορισμένων μόνο από τους πολυάριθμους μαθητές του Μόραλη: έργα που χρονολογούνται είτε στα χρόνια των σπουδών είτε αμέσως μετά, αντιπαρατίθενται με ώριμες δημιουργίες τους, σε μια προσπάθεια αφενός να φανεί η εξέλιξή τους, μακριά από τη σκιά του δασκάλου, και αφετέρου να αναδειχθούν οι ετερόκλητες κατευθύνσεις που οι μαθητές αυτοί ακολούθησαν. Ενδεικτικά, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Δημοσθένη Κοκκινίδη, Γιάννη Χαΐνη, Μαριλένας Αραβαντινού, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Νέστορα Παπανικολόπουλου, Ολίβιας Μιχάλη, Χρόνη Μπότσογλου, Ζαχαρία Αρβανίτη, Θανάση Μακρή κ.ά. Τέλος, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τη διδασκαλία του Μόραλη στην ΑΣΚΤ τεκμηριώνουν το πνεύμα της διδασκαλίας αλλά και το κλίμα το εργαστηρίου του.

Επιμέλεια: Σπύρος Μοσχονάς, Κωνσταντίνα Ντακόλια

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΣ

Πειραιώς 138

Εγκαίνια: 27 Φεβρουαρίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 28 Φεβρουαρίου – 5 Μαΐου 2019

Μουσείο Μπενάκη | Εκθέσεις Ιανουάριος-Μάρτιος 2019

Το εκθεσιακό αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη στα 60 περίπου χρόνια δημιουργίας του Δημοσθένη Σκουλάκη (1957-2014), είναι μια αναδρομή, συμπεριλαμβάνοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής του πορείας.

Η έκθεση χωρίζεται σε οκτώ ξεχωριστές ενότητες, ακολουθώντας θεματικά και χρονολογικά, την εικαστική διαδρομή που έχει κάνει ο καλλιτέχνης. Περιλαμβάνει 100 περίπου έργα ζωγραφικής ξεκινώντας από την πρώιμη περίοδό του το 1957, την περίοδο της πολιτικής του ζωγραφικής (1960-1967), την περίοδο αυτοεξορίας του σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά (1967-1972), καθώς και τον κύριο όγκο της δουλειάς του στην Ελλάδα (1981-2014) – ενδεικτικά αναφέρονται η σουρεαλιστική περίοδος (1980-1984), τα πορτρέτα (1985-1996), το αφιέρωμα στον Τσαρούχη (1988-1998), οι υπόγειες διαδρομές (1993-1998) και οι επανεγγραφές (1997-2009).

Ο Δημοσθένης Σκουλάκης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’70 που σηματοδοτείται από την απομάκρυνση αρκετών Ελλήνων καλλιτεχνών από την αφαίρεση και την επιστροφή στην πραγματικότητα.

Επίκεντρο της έρευνάς του υπήρξε ο Άνθρωπος ιδωμένος μέσα από μια κριτική ρεαλιστική κοινωνικοπολιτική προσέγγιση με δείκτη προσανατολισμένο στις θέσεις αμφισβήτησης των κινημάτων της νεολαίας στο τέλος της δεκαετίας του ’60 και των αρχών του ’70.

Την έκθεση συνοδεύει η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση με τίτλο Δημοσθένης Σκουλάκης – Ένας μεγάλος αντιφατικός.

Επιμέλεια: Ελένη Αθανασίου

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη


ΝΤΟΥΛΑΜΑΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ

ΕΝΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ’ ΑΛΛΑ

Πειραιώς 138

Εγκαίνια: 6 Μαρτίου 2019

Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαρτίου – 26 Μαΐου 2019

Μουσείο Μπενάκη | Εκθέσεις Ιανουάριος-Μάρτιος 2019

Ο ντουλαμάς, όπως αντίστοιχα το πιρπιρί για τις γυναίκες, είναι ένα εξαιρετικό, σπάνιο ένδυμα, που φορέθηκε στα δυτικά Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και παρουσιάζει γεωγραφικές και άλλες ενδιαφέρουσες παραλλαγές.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναλύσει τις διάφορες εκδοχές στην ορολογία, τα αχνάρια, τα υλικά και τη διακόσμησή του και τελικά να προτείνει νέους τρόπους χρήσης του στη μόδα και το θέατρο, κάτι που η Ι. Παπαντωνίου έχει ήδη κάνει σε πολλές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο Θεσσαλικό Θέατρο, και οι οποίοι θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Όσον αφορά τη μόδα, έχει ήδη γίνει μια πρώτη προσπάθεια όταν, με την ευκαιρία της συμμετοχής της Ι. Παπαντωνίου στη συνάντηση του ICOM Costume Committee 2017 στο Λονδίνο, προτάθηκε σε ορισμένους Έλληνες σχεδιαστές μια πειραματική έκθεση με βάση τον ντουλαμά και το πιρπιρί, έχοντας ως παράδειγμα την έκθεση Inspirations του Dries van Noten στο MoMu, στην Αμβέρσα το 2015. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, εμπλουτισμένα με δημιουργίες περισσοτέρων σχεδιαστών που προστέθηκαν στην πορεία, παρουσιάζονται στην τελευταία ενότητα της έκθεσης.

Η ιδέα και η γενική επιμέλεια ανήκουν στην πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου (ενδυματολόγος-σκηνογράφος και ιστορικός του ενδύματος).

Διοργάνωση: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και Μουσείο Μπενάκη

Πηγή: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – Times News



Διάδωσε την αγάπη σας για τη διακόσμηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top