Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Πρωτοπόροι ζωγράφοι «διαμορφώνουν» με τα έργα τους τη μοντέρνα τέχνη στην Ελλάδα.
Έργα πρωτοπόρων Ελλήνων δημιουργών των τελών του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, που συνέθεσαν το δικό τους προσωπικό μοντέρνο εικαστικό λεξιλόγιο και διαμόρφωσαν γενιές καλλιτεχνών περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση «Πρωτοπόροι Έλληνες ζωγράφοι από τη Συλλογή Θ. Καραπαναγιώτη» που διοργανώνει από μεθαύριο (Παρασκευή 20 Μαρτίου) το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Πρόκειται για 60 και πλέον έργα (κυρίως λάδια σε μουσαμά, χαρτόνι και ξύλο) συνθέσεις των πρωτοπόρων της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967), Κωνσταντίνου Μαλέα (1879-1928), Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (1881-1955), Νικόλαου Λύτρα (1883-1927), Μιχάλη Οικονόμου (1888-1933) και Σπύρου Παπαλουκά (1892-1957) καθώς και ένα έργο του 1876 του θρυλικού ζωγράφου με την μυθιστορηματική σύντομη ζωή, του Ιωάννη Αλταμούρα (Φλωρεντία ή Νάπολη 1852 – Σπέτσες 1878) το οποίο επέλεξε ο επιμελητής ως “εισαγωγικό” της εννοιολογικής ενότητας της έκθεσης.
Την έκθεση – που θα μπορούσε να λειτουργήσει και “διδακτικά” – υπό την έννοια της “εισαγωγής στη μοντέρνα τέχνη” (σύμφωνα με το σκεπτικό του επιμελητή- καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ κ.Αντώνη Κωτίδη), απαρτίζουν αποκλειστικά έργα της συλλογής του Θ. Καραπαναγιώτη (η συλλογή συγκροτήθηκε από τον πατέρα του συλλέκτη κυρίως στις δεκαετίες 1960-70)τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια.
«Οι καλλιτέχνες αυτοί εκπροσωπούν τις δύο τάσεις που διαμορφώθηκαν στην ελληνική πρόσληψη της μοντέρνας τέχνης, του Μοντερνισμού και της «Παράδοσης». Με βάση αυτή τη διάκριση, που έχει ιδεολογικές αφετηρίες, την τάση του Μοντερνισμού στην έκθεση εκπροσωπούν οι Τριανταφυλλίδης, Λύτρας και Οικονόμου, ενώ της «Παράδοσης» οι Παρθένης, Μαλέας και Παπαλουκάς.
Το νήμα που συνδέει τα έργα της έκθεσης είναι αντιπροσωπευτικό των βασικών τάσεων της ελληνικής μοντέρνας τέχνης. Η κοινή αισθητική αντίληψη που διατρέχει τα έργα αυτά, φανερώνει τον ειρμό των επιλογών του συλλέκτη και αναδεικνύει την ταυτότητα της συλλογής. Η πρόταση να αναδειχτεί αυτή η κοινή ταυτότητα καθόρισε την επιλογή των έργων που παρουσιάζονται.
Με την έκθεση αυτή δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει αριστουργηματικά έργα της ελληνικής πρωτοπορίας στη ζωγραφική του 20ού αιώνα» σημειώνει ο επιμελητής – καθηγητής του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο της έκθεσης που εγκαινιάζεται αύριο και θα είναι ανοιχτή καθημερινά ως και τις 31 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.