ΧΑΒΑΪ, Η.Π.Α. – Ένα άρωμα παρόμοιο με αυτό που φορούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα πριν 2.000 χρόνια ισχυρίζονται ότι αναδημιουργήσουν στο εργαστήριο επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Καθηγητές από δύο πανεπιστήμια της Μανόα στη Χαβάη ανακοίνωσαν ότι έχουν αναδημιουργήσει το αρχαίο άρωμα της Κλεοπάτρας, το οποίο θα παρουσιαστεί στο National Geographic.
Το ερευνητικό πρόγραμμα UH Tell Timai πραγματοποιεί ανασκαφές την τελευταία δεκαετία στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Θμουίς (Tell Timai) στο Δέλτα του Νείλου, την οποία ξεκίνησε ο καθηγητής γλωσσολογίας και λογοτεχνίας Robert Littman και ο βοηθός καθηγητής Jay Silverstein.
Πολλοί ιστορικοί προσπάθησαν να προσδιορίσουν τα κάλλη της Κλεοπάτρας. Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Χαβάις προστίθενται σε αυτό το κυνήγι της ομορφιάς για να δημιουργήσουν το άρωμά της. Και βεβαιώνουν ότι κατόρθωσαν να συνθέσουν το Chanel No 5 του αρχαίου κόσμου. Εδώ και μία δεκαετία αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Χαβάης που έκαναν τις έρευνές τους στην περιοχή βόρεια του Καΐρου, Τελ ελ Τιμάι, στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Θμουίς, εντόπισαν το κέντρο της αρωματοποίας της εποχής του 4500 π.Χ. με τα πιο επιτυχημένα αρώματα – βάσει επιγραφών – τα αποκαλουμενα Mendesian και Metopian.
Μάλιστα ένας από την ομάδα των αρχαιολόγων, ο Ρόμπερτ Λίτμαν, δηλώνει στο ταξιδιωτικό περιοδικό Atlas Obscura ότι το 2012 ανακάλυψαν ένα εργαστήριο αρωμάτων που χρησιμοποιούσε ένα έμπορος τον 3ο αι. π.Χ. . Μάλιστα, αποκάλυψαν ένα τεράστιο συγκρότημα κλιβάνων του 3ου π.Χ. αιώνα. Πιστεύεται ότι εκεί αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν αρώματα, τα οποία συσκεύαζαν αρχικά σε πήλινα δοχεία και στη συνέχεια, μετά την επικράτηση των Ρωμαίων, σε γυάλινες φιάλες. Ανάμεσα στα ευρήματα αποκαλύφθηκαν και κάποια μικρά γυάλινα φιαλίδια μέσα στα οποία υπήρχε ακόμη ένα κατάλοιπο οργανικής ύλης.
Η σκέψη για την αναδημιουργία του αρχαίου αρώματος ξεκίνησε όταν οι καθηγητές άρχισαν να αναλύουν υπολείμματα σε αρχαίους αμφορείς, που εντοπίστηκαν στο χώρο της «βιοτεχνίας». Τα ευρήματα της ανάλυσης τα παρέλαβαν ειδικοί στην αιγυπτιακή αρωματοποιία και μέσα από τις πηγές των αρχαίων ελληνικών κειμένων έκαναν αναπαραγωγή της αρωματικής μεθόδου. Οι καθηγητές προσέγγισαν τους Γερμανούς ερευνητές και ειδήμονες στα αρχαία αιγυπτιακά αρώματα Dora Goldsmith και Sean Coughlin, και έφτιαξαν το άρωμα βασιζόμενοι σε συνταγές που βρέθηκαν σε αρχαία ελληνικά κείμενα της εποχής.
Το άρωμα που προέκυψε ήταν πιο παχύρρευστο και κολλώδες σε σχέση με τα σύγχρονα προϊόντα. «Τι συγκίνηση να μυρίζεις ένα άρωμα που κανείς δεν μύρισε για 2.000 χρόνια και ίσως φόρεσε η ίδια η Κλεοπάτρα», είπε ο Robert Litman. Το μύρο θεωρείται πως ήταν η βάση του αρώματος που προοριζόταν για την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου – η φυσική ρητίνη υπήρχε σε πολλά ακανθώδη δέντρα στο Κέρας της Αφρικής και στην Αραβική Χερσόνησο. Οι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, συνδύασαν μύρο με ελαιόλαδο, κανέλα και άλλα συστατικά, μέχρι να φτάσουν στο οριστικό αποτέλεσμα, με τη βοήθεια των δεδομένων από μια δεκαετή ανασκαφή στην πόλη Θμούιδα της Αιγύπτου.
Πηγή: University of Hawaii | tanea.gr | lifo.gr