“Ποια υλικά θα απασχολήσουν έντονα τα επόμενα τρία χρόνια στη σκηνή του σχεδιασμού?”
Εμείς απλά αναρωτιόμαστε:
- “Η καλλιτεχνική έκφραση με τις πολλαπλές εφαρμογές στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό θα μετρήσουν ως αντίβαρο για τις μελλοντικές τάσεις?”
- “Θα μπορέσει ο πλανήτης να ανταπεξέλθει στις εικαστικές και σχεδιαστικές ανησυχίες προικισμένων αλλά και επίδοξων σχεδιαστών?”
- “Θα υπάρξει φορέας ή οργανισμός ενάντια στη σύλληψη και την δημιουργία?”
Θα δείτε και θα διαβάσετε την άποψη μερικών από τους κορυφαίους σχεδιαστές του κόσμου καθώς και τις προσωπικές μας απόψεις.
Ένα αν -και αυτό εντελώς άδικο, περιοριστούν οι σχεδιαστές και οι καλλιτέχνες στη χρήση μιας ήδη πλούσιας παλέτας υλικών που μπορούν να αποδώσουν μέχρι τώρα την απαλότητα, τη λάμψη, τη φυσική απόρροια ή τη βιομηχανική ματιά, την πλούσια υφή ή τη μινιμαλιστική έκφραση και όλα αυτά την ίδια στιγμή, θα επιθυμούν να δημιουργούν το ίδιο? Πρακτικά αδύνατο!
Εξοργιστικό για κάποιους ως και η ιδέα για μια απλή εξερεύνηση του ερωτήματος
Η τάση και η δεξιοτεχνία ορισμένων σχεδιαστών να δουλεύουν κατά προτίμηση με ένα συγκεκριμένο υλικό, όπως το περίφημο έργο του Tom Dixon με ορείχαλκο μπορεί να είναι ένα πλούσιο πεδίο για τον πειραματισμό και τη δημιουργία. Τον τελευταίο καιρό ο Tom Dixon δείχνει ενδιαφέρον για τις νανοτεχνολογίες και το γυαλί…
Ανησυχία για το μέλλον
Η βιωσιμότητα και η φιλικότητα προς το περιβάλλον των υλικών που χρησιμοποιούνται στο σσχεδιασμό δεν είναι τόσο πολύ μια προτίμηση. Είναι περισσότερο σαν ένας κανόνας αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με τον σχεδιαστή Stefan Diez: Μιλάει με πάθος για την αντοχή και το χαμηλό κόστος ανακύκλωσης, για τα υλικά των μετάλλων και της κλωστοϋφαντουργίας, σε σύγκριση με τα πλαστικά, για παράδειγμα. Η δυναμική και ενδιαφέρουσα γήρανση του μετάλλου (με παραλλαγές στην πατίνα του), του ξύλου (με το χρώμα του αλλάζει) αντιπαρατίθεται με το γδαρμένο χάος που ένα διαφανές πλαστικό – για παράδειγμα, μπορεί να μετατραπεί.
Για άλλους σχεδιαστές όπως ο Philippe Starck, η επιλογή θα πάει σε πλαστικό. Το ανακυκλωμένο πλαστικό σύμφωνα με τα καλλιτεχνικά επιχειρήματά του είναι πολύ λιγότερο βλαβερό για τη γη και πιο φιλικό προς το περιβάλλον από ότι η κοπή ενός δέντρου ή η εκδορά ενός ζώου για το δέρμα. Έτσι, πειραματίζεται με την πλούσια ποικιλία των χρωμάτων, τις υφές και τα σχήματα του πλαστικού, όπως μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για το μέλλον, αν έχετε κατά νου τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας και τον περιορισμό στη χρήση προϊόντων πετρελαίου.
Βιώσιμα και ανθεκτικά προϊόντα! Και… τι γίνεται με το περιβάλλον?
Και εδώ η γνώμη μπορεί να πολωθεί. Ο Stefan Diez μας λέει ότι οι άνθρωποι ψάχνουν για τα φυσικά προϊόντα όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια “Ο καθένας ψάχνει… είτε για φυσικό ξύλο και στη συνέχεια πάντρεμα με ένα υλικό σαν βερνίκι που είναι σχεδόν αόρατο.” (!?!) Στη συνέχεια, άλλοι κλάδοι θα ψάξουν για συμπληρωματικά χρώματα για το ύφασμα ή τα γυάλινα στοιχεία, ή τη λάμψη στο γυαλισμένο σκυρόδεμα με τον ίδιο τρόπο.
Το παιχνίδισμα του υλικού είναι πολύ σημαντικό.
Έτσι, σχεδιαστές όπως ο Sebastian Herkner είναι γοητευμένοι με το γυαλί. H διαφάνεια και η κρυσταλλική δομή του υλικού μπορεί να είναι μια πρόκληση και ένας δυναμικός τρόπος για να εμπλουτίσουν την καλλιτεχνική τους έκφραση. Το ίδιο ισχύει και για τον Tom Dixon, ο οποίος παραδέχεται ελεύθερα ο ίδιος πως, είναι σα να παίζεις με όλα τα είδη των υλικών και η προσοχή σου να στρέφεται τον τελευταίο καιρό προς το γυαλί.
Οι αδλφοί της Γαλλική Bouroullec επίσης ενδιαφέρονται έντονα για το γυαλί και τα κεραμικά (αλλά κυρίως το γυαλί) για τα μελλοντικά τους σχέδια.
Πιστεύουμε ότι το γυαλί με έναν πλούσιο και κάπως μυστηριώδη χαρακτήρα, έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και την κομψότητα της έκφρασης. Το γυαλί θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία διακόσμησης σε όλους τους χώρους για τα επόμενα χρόνια.
Προκειμένου να συγκεντρώσουμε όσα μπορούμε να βρούμε για να διαβάσετε δεν παύουμε και εμείς εδώ στη 10deco.gr να λέμε την άποψη μας. ‘Ετσι λοιπόν, φτάνουμε και λέμε:
- “Το υλικό για τους παγκοσμίως κορυφαίους σχεδιαστές σήμερα πρέπει να είναι προκλητικό, ανθεκτικό, βιώσιμο και περιπετειώδες”.
- “Ο πειραματισμός με σχήματα και χρώματα, εισάγει τη γοητεία και την κομψότητα σε ένα δυναμικό περιβάλλον, εμπλουτίζοντας την αισθητική απόλαυση και αυτό είναι εφικτό με κάθε είδους υλικό – το μόνο που χρειάζεται είναι η φαντασία και το ταλέντο του δημιουργού.”
- Ευτυχώς για τον πλανήτη μας, είμαστε ευλογημένοι με πλούσια παλέτα υλικών και ταλαντούχων δημιουργών, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ότι τα επόμενα χρόνια θα φέρουν τη λέξη “σχεδιασμός” στα ύψη.