Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων που μπορεί να καταπολεμήσει τους κοροναϊούς

Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων που μπορεί να καταπολεμήσει τους κοροναϊούς

Καθώς εξαπλώνεται το ξέσπασμα του κορονοϊόύ, θα σχολιάσουμε τη σημασία του εσωτερικού σχεδιασμού για τη μη διασπορά του ιού.

Καθώς οι αρχές σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την πρόληψη της εξάπλωσης του κοροναϊού, θα εξετάσουμε, το πως η διακόσμηση εσωτερικού χώρου μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση της νόσου.

Γιατί είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων στην πρόληψη των ασθενειών;

Ξοδεύουμε περισσότερο από το 90 τοις εκατό του χρόνου μας σε κλειστό χώρο. Η υγεία μας επηρεάζεται από όλα όσα αγγίζουμε σε αυτά τα εσωτερικά περιβάλλοντα. Τα παθογόνα που προκαλούν ασθένειες μπορούν να μεταφερθούν από άτομο σε άτομο, αλλά και μέσα από καθημερινά αντικείμενα – τις καρέκλες αίθουσας αναμονής στο γραφείο του γιατρού, τη λαβή της πόρτας στο σάρωθρο κατά την εργασία καθαρισμού κ.α. Η έκθεση σε συνηθισμένους ιούς και βακτηρίδια με τον τρόπο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν πρόκειται για πιο σοβαρές ασθένειες, όμως, είναι κρίσιμο να έχουμε εσωτερικά περιβάλλοντα που μπορούν να προστατεύσουν την υγεία μας με τη μείωση της μετάδοσης παθογόνων.

Τι μάθαμε για το ρόλο του σχεδιασμού στην τρέχουσα έκρηξη του κοροναϊού;

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών. Κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν γνωστές ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, αλλά μερικές προκαλούν και πιο σοβαρές -ασθένειες όπως το SARS – Οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Η τρέχουσα έκρηξη του κοροναϊού προκαλείται από ένα μέλος αυτής της οικογένειας που δεν έχουμε δει ποτέ πριν και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε απαραίτητα όλες τις απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς αυτού του νέου ιού. Με βάση αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός είναι η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Αγγίζουμε πολλές επιφάνειες στην καθημερινή μας ζωή και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν το κοινό να ακολουθεί κάποιες πρακτικές κοινής σκέψης όπως το πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή επαφής με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Οι σχεδιαστές διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο σε αυτές τις εστίες. Ορισμένα υλικά μεταφέρουν παθογόνα αποτελεσματικότερα από άλλα. Ορισμένα υλικά είναι ακόμη και εγγενώς αντιμικροβιακά, που σημαίνει ότι μπορούν να αποδυναμώσουν ή να σκοτώσουν τον οργανισμό που προκαλεί ασθένειες προτού να μολύνει κάποιον. Τα μέτρα βιοασφάλειας κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης θα κάνουν χρήση αντιμικροβιακών υλικών, εξοπλισμού ατομικής προστασίας, λεπτομερών προγραμμάτων καθαρισμού και επαγρύπνησης για τη μείωση των κινδύνων εξάπλωσης του ιού.

Πώς σχετίζεται η πρόληψη με την έρευνα;

Μέχρι το 2050, έρευνες μας αποκαλύπτουν πως το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Οι πληθυσμοί υψηλής πυκνότητας όπως αυτοί μας καθιστούν όλους πιο επιρρεπείς σε απειλές, όπως κρούσματα ασθενειών, έλλειψη τροφίμων και νερού και ακραία καιρικά φαινόμενα – για να μην αναφέρουμε σκόπιμες επιθέσεις. Ο αυξανόμενος αστικός πληθυσμός που είναι πολυεπίπεδο και πολύπλοκο θέμα δεν μπορεί να καθοριστεί με μια μαγική λύση. Η χαρτογράφηση των προβλημάτων επιβάλλει τη χαρτογράφηση του δομημένου περιβάλλοντος για την εξεύρεση και εφαρμογή επεμβάσεων σχεδιασμού – μεταβολές για την προστασία της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο νέος κοροναϊός COVID-19 μας παρέχει μια ευκαιρία έρευνας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για το πώς το δομημένο περιβάλλον – νοσοκομεία, αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια – διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε ένα ξέσπασμα μιας νόσου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:  Ημέρα της Γης: Ας διατηρήσουμε την οικολογική ισορροπία

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα του ρόλου που έπαιξαν οι εσωτερικοί χώροι στο ξέσπασμα του κορονοϊού;

Το Diamond Princess είναι ένα βρετανικό κρουαζιερόπλοιο πολυτελείας που τέθηκε σε καραντίνα στις 5 Φεβρουαρίου, μαζί με περίπου 3.700 επιβάτες και πλήρωμα, σε αποβάθρα στην Yokohama της Ιαπωνίας. Τα κρουαζιερόπλοια είναι σχετικά μικρά, τα εσωτερικά δωμάτια της διαμαντένιας πριγκίπισσας διαφημίζονται με μέγεθος περίπου 48 έως 50 τετραγωνικά μέτρα- που είναι λίγο μεγαλύτερα από τέσσερεις τουαλέτες με δυνατότητα πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), αλλά με όλες τις ανέσεις που θα περιμένατε σε ένα δωμάτιο πολυτελείας. Μέσα στις καμπίνες λοιπόν υπάρχουν πολλές επιφάνειες για καθαρισμό και μάλιστα σε πολύ μικρό χώρο. Οπότε κάποιος σε αυτό το δωμάτιο που είναι άρρωστος, αναπνέει, φτερνίζεται και βήχει σε όλες αυτές τις επιφάνειες.

Στα νοσοκομειακά δωμάτια, τα οποία είναι επίσης σχετικά μικρά, οι σχεδιαστές επιλέγουν υλικά που μπορούν εύκολα να καθαριστούν και να αποστειρωθούν – υλικά όπως πατώματα από βινύλιο, βινυλικοί πάγκοι και νεροχύτες από ανοξείδωτο χάλυβα κ.α. Έχουμε πολύ πιο αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού. Σε χώρους σχεδιασμένους να χειρίζονται μολυσματικές ασθένειες, εγκαθιστούμε ακόμη και εξειδικευμένα συστήματα φιλτραρίσματος και συμπίεσης αέρα για να διασφαλίσουμε ότι οι βλαβερές ουσίες δεν μπορούν να μετακινηθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όμως, το προσωπικό δεν εκπαιδεύεται απαραίτητα στα ίδια πρωτόκολλα βιοασφάλειας. Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων επιλέγουν υλικά για την αντοχή τους και την αισθητική τους και όχι απαραίτητα για αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ορισμένα χαλιά και υφάσματα μπορούν να αποστειρωθούν, ναι, αλλά αυτά που επιλέγονται για ένα πολυτελή χώρο συνάθροισης και φιλοξενίας δεν είναι απαραιτήτως τα ίδια που θα επιλέγαμε αν σχεδιάζαμε ειδικά για την προστασία από μολυσματικούς παράγοντες. Το σύστημα φιλτραρίσματος αέρα και το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων σε ένα κρουαζιερόπλοιο δεν έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν ότι μπορούν να κάνουν τα εξειδικευμένα συστήματα στα νοσοκομεία. Στην ουσία, το Diamond Princess και το πλήρωμά της καλούνται να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες μιας πολυτελούς εμπειρίας κρουαζιερόπλοιων καθώς και να εκτελούν όλες τις λειτουργίες ενός χώρου απομόνωσης όπως σε ένα νοσοκομείο – σε ένα χώρο που ποτέ δεν σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει έτσι.

Η περίπτωση αυτή μας υπενθυμίζει γιατί οι διακοσμητές, σχεδιαστές και άλλοι επαγγελματίες του οικοδομικού περιβάλλοντος – σχεδιαστές ενδυμάτων, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές προϊόντων – πρέπει πάντα να βλέπουν πέρα ​​από το προφανές, να προβλέπουν κινδύνους και να ανταποκρίνονται σε απειλές μέσω καλύτερων σχεδίων που προστατεύουν προληπτικά την υγεία και την ασφάλειά μας



Διάδωσε την αγάπη σας για τη διακόσμηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top