Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Ορισμένα μικρόβια είναι ευεργετικά, αλλά όχι όταν βάζουν εσάς και τους αγαπημένους σας σε κίνδυνο για ιούς και ασθένειες.

Το σπίτι σας, με όλες τις γωνιές του, αποτελεί έδαφος αναπαραγωγής για μικρόβια.

Ορισμένα μέρη στο σπίτι σας είναι περισσότερο επικίνδυνα από άλλα σημεία, οπότε ο καθαρισμός απαιτεί λίγη επιπλέον προσπάθεια σε αυτές τις περιοχές. Ο Dr Charles Gerba, στο μικροβιολόγο τμήμα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, γνωστός ως “Dr Germ ” συμβουλεύτηκε μια μελέτη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (NSF), έναν οργανισμό δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Με τη βοήθειά τους, ανακάλυψε τα εννέα πιο επικίνδυνα μέρη στο σπίτι σας – και πώς να τα καθαρίσετε και να τα απολυμάνετε.

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Ακόμα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό μπορούν να φιλοξενούν μικρόβια.

1. Σφουγγάρι για πιάτα

“Το νούμερο ένα είναι το σφουγγάρι των νοικοκυριών – σχεδόν όλα έχουν μικρόβια που αναπτύσσεται σε αυτά και στις μελέτες το 15% είχε Σαλμονέλα”, λέει ο Dr Gerba  «Το σφουγγάρι παραμένει υγρό με άφθονο φαγητό για να φάνε τα βακτηρίδια». Στη μελέτη NSF, το 86% των σπόγγων είχε μούχλα, το 77% περιείχε κολοβακτηριδιακά βακτήρια και το 18% ήταν γεμάτο με άλλου τύπου βακτηρίδια.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κολοβακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένων της σαλμονέλας και του Ε. Coli, που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές στο στομάχι, διάρροια και έμετο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το E. coli μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία και αναπνευστικά προβλήματα.

Μπορείτε να μειώσετε τα μικρόβια με το φούρνο μικροκυμάτων για το υγρό σφουγγάρι. “Τα βακτηρίδια αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς και το σφουγγάρι πρέπει να πλυθεί στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα κάθε πέντε έως έξι ημέρες λέει ο Gerba. Προειδοποιεί επίσης να μη χρησιμοποιήσετε το ίδιο σφουγγάρι ή το πανί για τον καθαρισμό της κουζίνας και του μπάνιου.

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Υπολείμματα φαγητού και βρωμιά – Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο νεροχύτης της κουζίνας είναι ένας από τους επίφοβους χώρους στο σπίτι σας.

2. Νεροχύτης κουζίνας

Ο Gerba λέει ότι η κουζίνα περιέχει περισσότερα μικρόβια από το μπάνιο. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς όταν θεωρείται ότι αυτός είναι ο τόπος όπου πλένετε τη βρωμιά και τα μικρόβια από τα ωμά τρόφιμα. Είναι επίσης το σημείο όπου ξεπλένετε τα πιάτα και τα σκεύη σας πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων. Στη μελέτη NSF, το 45% των καταβυθισμάτων περιείχε κολοβακτηριδιακά βακτήρια και το 27% περιείχε μούχλα.

Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κατά προτίμηση δύο φορές, απολυμάνετε το νεροχύτη (συμπεριλαμβανομένων των πλευρών). Οι αποχετεύσεις και οι απορρίψεις πρέπει να απολυμαίνονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Εάν χρησιμοποιείτε διάλυμα χλωρίνης, φροντίστε να ξεπλύνετε μετά.

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Οι περιοχές γύρω από έναν νεροχύτη μπάνιου δεν είναι λιγότερο μικροβιακές από αυτές στην κουζίνα.

3. Οδοντόβουρτσα

Όχι, η τουαλέτα δεν είναι η πιο επικίνδυνη θέση του χώρου στο μπάνιο σας. Στην πραγματικότητα, ο Gerba πιστεύει ότι το κάθισμα τουαλέτας μπορεί να είναι το λιγότερο μικροβιακό μέρος στο μπάνιο σας, γιατί καθαρίζεται πιο συχνά από ότι άλλα μέρη. Ωστόσο, αν ο κάτοχος οδοντόβουρτσας που βρίσκεται κοντά στην τουαλέτα, ενδέχεται να υποστεί σωματίδια που ψεκάζονται μέσω του αέρα όταν ξεπλύνετε. Ένα ανησυχητικό 64% των κατόχων οδοντόβουρτσας περιελάμβανε μούχλα, το 27% περιείχε κολοβακτηριοειδή και το 14% περιείχε διάφορους άλλους μικροοργανισμούς.

Κλείστε την τουαλέτα μετά την χρησιμοποίηση της και προσπαθήστε να κρατήσετε τη βάση οδοντόβουρτσας όσο το δυνατόν πιο μακριά από την τουαλέτα. Σε εβδομαδιαία βάση, τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα στο πλυντήριο πιάτων (με την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλές για το πλυντήριο πιάτων). Σκεφτείτε να αντικαθιστάτε τις οδοντόβουρτσες σας στο σπίτι σε τριμηνιαία βάση.

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;
Ίσως, όλοι αναπάντεχα, συμβάλλουν σε ένα μικροβιακό νοικοκυριό.

4. Μπολ και παιχνίδια για κατοικίδια ζώα

Πολλά από τα αγαπημένα αντικείμενα του κατοικίδιου ζώου σας είναι επίσης εστία των μικροβίων. Στην πραγματικότητα, το 45% των μπολ περιελάμβανε μούχλα και το 18% περιείχε κολοβακτηριδιακά μικρόβια. Μεταξύ των παιχνιδιών των κατοικίδιων ζώων, επίσης το 55% περιείχε μούχλα και το 23% περιείχε μικροοργανισμούς.

Καθαρίστε τα κύπελλα του κατοικίδιου σας καθημερινά. Η NSF συνιστά είτε να τα πλένετε στο πλυντήριο πιάτων είτε να τα πλένετε με το χέρι χρησιμοποιώντας σαπουνόνερο. Εάν επιλέξετε να τα πλύνετε με το χέρι, απολυμάνετε τα μπολ σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά μία φορά την εβδομάδα. Καθαρίστε τα σκληρά παιχνίδια με σαπουνόνερο, ξεπλύνετε, απολυμάνετε και στεγνώστε στον αέρα. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να καθαριστούν στο πλυντήριο σας. Το NSF συνιστά επίσης ότι όλοι στο σπίτι να πλένουν τα χέρια τους μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:  Χολ: Ανακαλύπτοντας την Ομορφιά στον Χώρο Εισόδου

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Καθαρίστε την καφετιέρα σας τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν πίνετε βακτήρια με την καθημερινή σας καφεΐνη.

5. Δοχείο καφέ

Αυτή η καφετιέρα θα μπορούσε να σας προσφέρει κάτι περισσότερο από μια απόλαυση καφεΐνης. Η δεξαμενή νερού της καφετιέρας είναι όχι μόνο υγρή, αλλά και σκοτεινή, καθιστώντας την ιδανική για τα βακτήρια να ευδοκιμήσουν. Στη μελέτη NSF, οι μισές από τις δεξαμενές περιείχαν μούχλα και 9% περιείχαν κολοβακτηριδιακούς οργανισμούς.

Για να καθαρίσετε τη δεξαμενή νερού της καφετιέρας, ρίξτε τέσσερα φλιτζάνια ξύδι μέσα στη δεξαμενή, περιμένετε 30 λεπτά, στη συνέχεια βράζετε το ξύδι καθώς θα παρασκευάζετε καφέ. Στη συνέχεια, ετοιμάστε τουλάχιστον δύο κύκλους νερού για να ξεπλύνετε το ξίδι.

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Οι λαβές των βαλβίδων μπάνιου απαιτούν καθημερινή συντήρηση για να παραμένουν χωρίς βακτήρια.

6. Λαβές βρύσης μπάνιου

Οι λαβές βρύσης είναι μερικές από τις θέσεις μικροβίων στο σπίτι σας. Είναι λογικό: Η ενεργοποίηση της βρύσης είναι το βήμα ανάμεσα στη χρήση του μπάνιου και το πλύσιμο των χεριών σας. Η μελέτη NSF διαπίστωσε ότι το 27% των χειρολαβών βρύσης περιείχε μικρόβια και το 9% περιείχε άλλους κολοβακτηριδιακούς οργανισμούς.

Σε καθημερινή βάση, καθαρίστε τη λαβή της βρύσης με ένα απολυμαντικό.

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Ένας πάγκος της κουζίνας συχνά γίνεται σπίτι των βακτηρίων που μεταφέρονται από το εξωτερικό.

8. Πάγκος

Αν η κουζίνα είναι ο κόμβος του σπιτιού, ο πάγκος είναι ο κόμβος της κουζίνας. Τα πακέτα και οι τσάντες των super markets (που ήταν στο πάτωμα του αυτοκινήτου σας) τοποθετούνται επάνω σε αυτόν, εκτός από τις τσάντες και τα σακίδια. Και όμως, αυτά τα μικρόβια είναι και εκεί όπου προετοιμάζετε το φαγητό – μερικά από αυτά στα ωμά τρόφιμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι 32% των κρεάτων και λαχανικών περιείχαν κολοβακτηρίδια και το 18% περιείχε μούχλα.

Κρατήστε τα αντικείμενα που δεν προορίζονται για φαγητό εκτός του πάγκου και να τα απολυμάνετε πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού. (Σημείωση: Επειδή οι πάγκοι είναι κατασκευασμένοι από μια ποικιλία υλικών, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να βεβαιωθείτε ότι δεν τους καταστρέφετε κατά τον καθαρισμό.)

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Τα κουμπιά της ηλεκτρικής κουζίνας πέφτουν θύματα στα χέρια των μικροβίων.

9. Κουμπιά ηλεκτρικής κουζίνας

Πόσο συχνά καθαρίζετε τα κουμπιά σας; Πιθανώς όχι αρκετά συχνά. Στη μελέτη NSF, το 27% των κουμπιών περιείχαν μούχλα, ενώ το 14% περιείχε κολοβακτηριδιακά μικρόβια.

Σε εβδομαδιαία βάση, βγάζετε τα κουμπιά της κουζίνας και πλένετε τα με σαπουνάδα.

Ποια σημεία πρέπει να καθαρίζετε συχνότερα στο σπίτι;

Τα μπάνια, οι κουζίνες και οι φορητές συσκευές είναι τα πρωταρχικά σημεία για τα μικρόβια.

Επιπρόσθετα σημεία μικροβίων

Τα παραπάνω σημεία απέχουν πολύ από το να είναι τα μόνα βλαστικά σημεία μικροβίων στο σπίτι σας. “Η πλάκα κοπής συνήθως έχει 200 ​​φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας”, λέει ο Gerba. Συνιστά τη χρήση δύο σανίδων κοπής: μία για τα κρέατα και μία για τα λαχανικά. “Επίσης, η πόρτα του ψυγείου σας είναι αρκετά μικροβιακή λόγω του χειρισμού εξαιτίας των ωμών τροφών χωρίς να πλένετε τα χέρια σας”.

Άλλες θέσεις στο σπίτι σας:

  • Λαβή τουαλέτας
  • Κάθισμα τουαλέτας
  • Κλειδαριά πόρτας μπάνιου
  • Διακόπτης φωτισμού του μπάνιου
  • Κινητό τηλέφωνο
  • Πληκτρολόγιο
  • Τηλεχειριστήριο
  • Πετσέτες χειρός

Ωστόσο, ο Gerba προειδοποιεί ενάντια στον πανικό. “Δεν χρειάζεται να καθαρίσετε περισσότερο. απλά φροντίζετε τα εργαλεία καθαρισμού σας και χρησιμοποιείτε απορροφητικές πετσέτες στεγνώματος ή καθαριστικό με απολυμαντικό στην κουζίνα “, λέει. “Δεν χρειάζεται να κρατάτε το σπίτι σας χωρίς καθόλου μικρόβια. Είναι αδύνατον!- κρατήστε απλά τους αριθμούς, χαμηλά.”

Έχετε επιπλέον συμβουλές για να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό και διαχειρίσιμο; Πείτε μας στα σχόλια.



Διάδωσε την αγάπη σας για τη διακόσμηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top