Η ανοικοδόμηση μιας χώρας μετά από πόλεμο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο.
Η μεταπολεμική περίοδος είναι γεμάτη προκλήσεις και προβλήματα που απαιτούν γρήγορες αποφάσεις και ενέργειες για να αποτραπεί η διάλυση της χώρας. Επιπλέον, η μεταπολεμική περίοδος είναι μια εποχή που οι χώρες πρέπει να εργαστούν προς τη δημοκρατία, τις οικονομίες ελεύθερης αγοράς και ισχυρά πολιτικά συστήματα.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλά ευρωπαϊκά έθνη – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – αντιμετώπισαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Η ανοικοδόμηση μιας χώρας μετά από έναν πόλεμο απαιτεί να δαπανηθούν χρήματα για τη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους πολίτες. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο δύσκολη όταν το έθνος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η οποία γεννήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά όλα δείχνουν πως δεν θα σταματήσει με την λήξη αυτού.
Ένα δυσβάσταχτο χρέος
Πολλές κυβερνήσεις χρειάστηκε να λάβουν ακραία μέτρα για να ανακτήσουν το χρέος που προέκυψε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μεταθέτοντας τα φορολογικά βάρη σε αγαθά αντί για κέρδη και αυξάνοντας τα επιτόκια, οι κυβερνήσεις μπόρεσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και να ξεκινήσουν τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό όμως παίρνει καιρό!
Πάντα μετά το τέλος ενός πολέμου, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για το πολιτικό σύστημα. Η Ελλάδα για παράδειγμα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ένιωθαν ότι η δημοκρατία δεν ήταν ακόμη έτοιμη γι’ αυτούς. Μερικοί άνθρωποι επέλεξαν να περιμένουν πριν υιοθετήσουν μια νέα μορφή διακυβέρνησης.
Και αυτό ήταν μονάχα η αρχή!
Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες επιλέγουν να υιοθετήσουν την Δημοκρατία μετά τον πόλεμο.
Μία από τις δύσκολες πτυχές της ανοικοδόμησης μιας χώρας μετά από έναν πόλεμο είναι η δημιουργία σταθερών δημοκρατικών θεσμών. Οι χώρες που υπέφεραν κατά τη διάρκεια του πολέμου πάντα ήταν πρόθυμες να υιοθετήσουν δημοκρατικές κυβερνήσεις το συντομότερο δυνατό μας λέει η ιστορία. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό! Οι Ουκρανοί έχουν διασκορπιστεί ανά την υφήλιο και οι εναπομείναντες δεν έχουν κουράγιο. Είναι καταβεβλημένοι!
Πολλοί πολιτικοί από την άλλη θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού υποστηρίζοντας βίαιες ένοπλες ομάδες ή καταλαμβάνοντας ορισμένες περιοχές της χώρας. Ακόμα κι έτσι, οι άνθρωποι που έως τότε (και ποιος ξέρει πόσο) θα έχουν υποφέρει κάτω από φαύλα πολεμικά καθεστώτα και θα ήταν πρόθυμοι να υιοθετήσουν τη δημοκρατία μόλις τελειώσει ο πόλεμος θα απέχουν αρκετά από την ιδέα της ανοικοδόμισης. Δυστυχώς!
Πολλά κράτη, οργανισμοί και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο δανείζοντας χρήματα ή με την ευλογημένη προσπάθεια εθελοντών επιστημόνων και άλλων ειδικοτήτων. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι αυτοί για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση θα πρέπει πρωτίστως να νιώσουν ασφαλείς σε μια ξένη, μεταπολεμική χώρα. Και αυτό είναι δύσκολο να συμβεί.
Η ανοικοδόμηση μιας χώρας μετά από έναν πόλεμο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και ενέργειες από την πλευρά των κυβερνητικών ηγετών. Η ανοικοδόμηση απαιτεί χρήματα μετά το τέλος ενός πολέμου. Απαιτεί τη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών και την καλλιέργεια ισχυρών σχέσεων με άλλες δημοκρατίες που πολέμησαν στο πλευρό του έθνους και όχι μόνο. Κανένα έργο δεν είναι ανυπέρβλητο εάν κάποιος λάβει τα κατάλληλα μέτρα δράσης πριν από την ανάληψη του.
Η ανοικοδόμηση μιας χώρας μετά από έναν πόλεμο μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.
Όσο περισσότερο προσπαθούν να μας φιμώσουν μέσω της καταστολής, ώστε να μην αποκαλύψουμε τους λόγους των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διεξάγουν για να αναδιανείμουν τον πλούτο που ένα μεγάλο μέρος του ανήκει σε υπόζυγους λαούς, τόσο ισχυρότερες θα είναι οι φωνές και οι πεποιθήσεις μας ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει. Έκαναν καλή δουλειά και μας τρόμαξαν. Ναι! Αυτή είναι η αλήθεια! Κάποιοι όμως θα πρέπει να αλλάξουν τον κόσμο.
- Στόχος και ευχή μας είναι να επιστρέψει η Ουκρανία στην αρχική της μορφή αλλά και να γίνει καλύτερη από πριν! Και γιατί όχι;
- Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ανάπτυξη στον Ουκρανικό πολιτισμό πρέπει να υπάρχει ανοικοδόμιση.
- Απαραίτητη η επισκευή Ουκρανικών κτιρίων που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία; (Ιανουάριος του 2023).
Το ρωσικό πυροβολικό συνεχίζει να πυροβολεί κατά Ουκρανικών θέσεων στη Χερσώνα από τις όχθες του Δνείπερου, οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν την πόλη καθώς οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές, ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας, γιατί τότε οι Ρώσοι «έβαλαν την πραγματική τους δύναμη» στο πεδίο της μάχης. Άρα αποκλείεται να είμαστε στη μέση σε κάτι που τώρα άρχισε. Και που ακόμη θα φτάσει ακόμα αυτός ο πόλεμος; Για ποια ανοικοδόμιση μιλάμε;
Ας σώσουμε πρώτα αυτά τα κατασκευαστικά αριστουργήματα της ιστορίας. Ας λυπηθούμε για τα κτίρια που δεν πρόλλαβαν να τα δούμε όλοι μας στην αρχική τους μορφή.