Το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα) παρουσιάζει την έκθεση «Ένα λεπτό Αθήνα», ως αποτέλεσμα των συμμετοχών στον ομώνυμο διαγωνισμό video των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.
Η έκθεση -που θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2019- σηματοδοτεί έναν διάλογο σε εξέλιξη για την αρχιτεκτονική και την Αθήνα του καθενός μας. Η κάμερα του κινητού κατέγραψε ένα μικρό, πολύτιμο αρχείο που αφηγείται, περίπου εκατό φορές, με εκατό διαφορετικά/προσωπικά «καρέ» της πόλης, την ταινία της καθημερινότητάς μας. Μιας πόλης, άλλοτε αναγνωρίσιμης κι άλλοτε όχι, που η μορφή της πάντα θα μας αφορά και θα μας επηρεάζει.
Η κάμερα των συμμετεχόντων αποτύπωσε, με οικονομία και ποικιλία, την αρχιτεκτονική προσωπικότητα της Αθήνας όπως την «βλέπει» ο καθένας μας.
Μια μεγάλη ομάδα περιηγήθηκε στην κλασική Αθήνα –σε μνημεία και εμβληματικά κτήρια, ενώ μια δεύτερη εστίασε σε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Η κορυφογραμμή (skyline) της πόλης εμφανίζεται συχνά, εξίσου όμως και υπόγειες διαδρομές ή στοές της Αθήνας. Ερείπια και ημιτελή κτίσματα «στοιχειώνουν» πολλές συμμετοχές ενώ άλλες αφήνουν το βλέμμα τους να πλανάται στη θέα της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βίντεο που αφηγούνται μια ιστορία σαν short film με πλάνα από την Αθήνα, καθώς και οι πιο καλλιτεχνικές (video art) συμμετοχές.
Το σκεπτικό του διαγωνισμού
Η Αθήνα έχει τόσα πρόσωπα όσα τα μάτια που την βλέπουν. Η Ακρόπολη με τα Αναφιώτικα. Tα μνημεία και οι πολυκατοικίες, τα νεοκλασικά και ο μοντερνισμός. Οι γειτονιές, οι δρόμοι, οι πλατείες της. Σχεδιασμένες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, ιστορικές μετεξελίξεις και αυθαίρετες πρωτοβουλίες. Κτήρια που σφύζουν από ζωή κι άλλα εγκαταλειμμένα. Τοιχογραφίες νόμιμες κι άλλες κυνηγημένες, τοίχοι μύθοι. Από τον Υμηττό μέχρι τον Πειραιά και από το Φάληρο στο κέντρο, η μητροπολιτική Αθήνα αλλάζει πρόσωπο, παραμένοντας η ίδια, σύγχρονη και ιστορική.
Ποια είναι η αρχιτεκτονική της ταυτότητα;
Στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, η Αθήνα είναι πανταχού παρούσα. Ξεπροβάλλει μέσα από σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες και χειρόγραφα, τεκμήρια για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Καθώς το Μουσείο ταξινομεί το πολύτιμο αυτό υλικό, με την επιθυμία να το φέρει σε επαφή με το ευρύτερο κοινό, θέλησε να μοιραστεί την αγάπη του για την Αθήνα.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00
Πηγή: Πολιτιστικά | naftemporiki.gr