Το project της Αστυπάλαιας, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Volkswagen, θα έχει και συνέχεια σε ένα ακόμη νησί των Δωδεκανήσων, τη Χάλκη.
Το συγκεκριμένο νησί έχει, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Capital.gr, επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες γαλλικές εταιρείες Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece ώστε να αναπτυχθούν δράσεις που θα το καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.
Το νέο αυτό project βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων εταιρειών αλλά και το Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν, το έργο σε πλήρη ανάπτυξη προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΠΕ και σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων.
Παράλληλα μέσω του project θα δρομολογηθεί ο εξηλεκτρισμός του στόλου του νησιού με αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα καθώς και η δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης.
Επιπλέον το project προβλέπει την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων ηλεκτροφωτισμού στο νησί, ενώ για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
Σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθήθηκε για το νησί της Αστυπάλαιας, προβλέπεται η επιδότηση του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου να γίνουν ελκυστικά, η εγκατάσταση δικτύου φόρτισης αλλά και η μεταφορά τεχνογνωσίας για την εγκατάσταση του συστήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, την ενίσχυση των κινήτρων που ισχύουν για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
Επιπλέον, στην Αστυπάλαια, όπως και στη Χάλκη, προβλέπειτα να εγκαταστασθεί υβριδικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, με αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας που θα τροφοδοτεί σύστημα αποθήκευσης ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού.
Όπως συμφωνήθηκε χθες οι δύο πλευρές θα καταρτίσουν τον σχετικό οδικό χάρτη με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εμπλεκομένων εταιρειών, όπως ακριβώς συνέβη και με το project της Αστυπάλαιας.
Πηγή: businessnews.gr