Ακουστικά πάνελ
Ένας οδηγός για τα ακουστικά πάνελ που μπορείτε να αναγάγετε τη διακόσμηση με αυτά τα κομψά και λειτουργικά υλικά.
Οι συντάκτες της 10DECO
Εισαγωγή
Στην εποχή των ανοιχτών γραφείων, των ευέλικτων χώρων συνεργασίας και της προσπάθειας για επανατοποθέτηση αντικειμένων διακοσμητικών και μη σε κάθε χώρο, τα πάνελ οδηγούν τον κόσμο της διακόσμησης. Ωστόσο δεν είναι ένα εύκολο ή ένα δομημένο έργο. Μερικές φορές η εφαρμογή πάνελ μπορεί να είναι ένας τρόπος διαχωρισμού στα τυφλά.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά προϊόντα που βλέπουν μπροστά στο μέλλον και που επιτρέπουν στους διακοσμητές και αρχιτέκτονες να πειραματίζονται με δυνατότητες ήχου και ακουστικής, χωρίς να θυσιάζουν τα κομψά μινιμαλιστικά και άλλα της εποχής φινιρίσματα. Από τον τρόπο καθορισμού ακουστικών πάνελ μέχρι το σχεδιασμό ακουστικής για διακόσμησης ανοιχτού γραφείου, στον οδηγό αυτό θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διακοσμητές και οι αρχιτέκτονες για τα ακουστικά πάνελ.
ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Είναι δύσκολο να πετύχουμε καλή ακουστική σε ανοιχτά γραφεία. Ιστορικά, η μελέτη της ακουστικής έχει επικεντρωθεί στον τρόπο αντιμετώπισης του ήχου που προέρχεται από ένα σημείο. Οι ανοιχτοί χώροι εργασίας είναι πολύ πιο χαοτικοί συγκριτικά, με δεκάδες άτομα που μιλάνε διάσπαρτα σε ένα δωμάτιο. Πολλοί ειδικοί ερευνητές χρειάζονται για την μελέτη και τη κατασκευή αποτελεσματικών μοντέλων ώστε να μελετήσουν πώς λειτουργεί η ακουστική σε τέτοια περιβάλλοντα και ποια προϊόντα θα ήταν τα καλύτερα και τα κατάλληλα για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.
Δεν πρέπει απαραίτητα να προσπαθήσουμε να κάνουμε το χώρο όσο το δυνατόν πιο ήσυχο φορτώνοντας τον με ακουστικά πάνελ. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με δημόσια βιβλιοθήκη ανάγνωσης που κάποιος, αν όχι όλοι θα αισθάνονταν καταπιεστικά. Θα μετατρέπονταν ο χώρος εργασίας σχεδόν στο είδος του χώρου που ευνοεί τις δημιουργικές συνομιλίες. Από την άλλη ένας ψίθυρος σε ένα αναγνωστήριο μπορεί να αποσπάσει πολύ περισσότερο την προσοχή κάποιου από μια συζήτηση στο διπλανό τραπέζι σε ένα πολυσύχναστο καφέ.
Αντί απλώς να προσπαθούμε να κάνούμε όλους τους χώρους όσο το δυνατόν καλύτερα μονωμένους, θα έπρεπε να σκεφτούμε τη λύση του να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικίλη ακουστική για να διαμορφώσουμε τον τρόπο χρήσης ενός χώρου.
Γενικότερα, κάτι που επικρατεί ως άγραφος και εμπειρικός νόμος ε’ινα πως σε γραφεία, καφετέριες ή σε άλλους χώρους συνάρθροισης θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πάνελ περισσότερο ανοιχτόχρωμα και φωτεινά ενώ όταν θέλουμε περισσότερη ακουστική απομόνωση θα μπορούσαμε να πυκνώσουμε τα πάνελ ή να χρησιμοποιήσουμε πάνελ υψηλότερης ηχητικής απορρόφησης.
Τα ακουστικά πάνελ πρέπει να τοποθετούνται στρατηγικά και, ιδανικά, σε συνεννόηση πάντα με κάποιον μηχανολόγο.
Τα ηχητικά πάνελ τοίχου, έχουν πολλούς τύπους. Αυτά τα πάνελ συνήθως κρέμονται μέσω clips και αποτελούνται από ένα ηχοαπορροφητικό υλικό με ένα ελαφρύ κάλυμμα όπως τσόχα ή λεπτό μέταλλο. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο, επομένως εξαρτάται πραγματικά από το τι ταιριάζει στην αισθητική και τον προϋπολογισμό σας.
Τα ακουστικά πάνελ μπορούν επίσης να συνδυαστούν με παραδοσιακές επενδύσεις τοίχων. Οι λεπτοί διάτρητοι καπλαμάδες ξύλου ουσιαστικά δεν διακρίνονται από τα συμβατικά ξύλινα πάνελ ακόμα και σε μικρή απόσταση και μπορούν να καλύψουν τα ηχοαπορροφητικά υλικά στο εσωτερικό. Τα ακουστικά γύψινα πάνελ φαίνονται ίδια με τις γυψοσανίδες, αλλά μπορούν να περιέχουν μια ποικιλία απορροφητικών στρωμάτων.
Τα ανεξάρτητα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν σε γραφεία ή δάπεδα σε ήσυχους χώρους χωρίς πολλούς τοίχους.
Τα ακουστικά πάνελ χρησιμοποιούνται κυρίως για τον μετριασμό του ήχου που παράγεται μέσα στο χώρο, σε αντίθεση με την απομόνωση του χώρου από τον εξωτερικό θόρυβο. Τα ακουστικά πάνελ δεν μπορούν ποτέ να κάνουν ένα δωμάτιο εντελώς ήσυχο. Τα ηχητικά κύματα της ανθρώπινης φωνή που ταξιδεύουν απευθείας από κάποιον στα αυτιά μας θα φτάνουν πάντα εκεί αλλά μπορούν να εμποδίσουν αυτά τα ηχητικά κύματα να αναπηδήσουν από άλλες σκληρές επιφάνειες.
Είναι ανάλογο με το πώς λειτουργεί το φως σε ένα δωμάτιο. Το φως από έναν γυμνό λαμπτήρα θα χτυπά πάντα τα μάτια σας, αλλά ένα δωμάτιο με όλους τους τοίχους επενδυμένους με καθρέφτες θα είναι πολύ πιο φωτεινό από ένα δωμάτιο βαμμένο σε μαύρο ματ.
Τα πάνελ μπορεί να είναι ακουστικά πολύ απορροφητικά έτσι ώστε ο ήχος να μην συνεχίζει να αναπηδά σε ένα δωμάτιο ή να μπορούν να διαχέουν τον ανακλώμενο ήχο, ώστε οι έντονοι θόρυβοι όπως η ομιλία ή τα μπιπ του υπολογιστή να εξομαλύνονται.
Εφαρμογή
- Επίπεδο ελέγχου ήχου: Καθορίστε τι αναμένεται να επιτύχει το ακουστικό φινίρισμα, με γενικούς όρους. Πρέπει το φινίρισμα να διαχέει ή να απορροφά τον θόρυβο; Σε ποια έκταση?
- Μη δομικά συστήματα: Άλλοι παράγοντες του έργου σας μπορεί να παίζουν ρόλο στην ακουστική ενός χώρου. Εάν έχετε πολύ λεπτές ή συγκεκριμένες απαιτήσεις ακουστικής, αναζητείστε τρίτους παράγοντες στην ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά οποιωνδήποτε παρακάτω:
- Πόρτες και παράθυρα
- Αγωγοί
- Γρίλιες αέρα
- Χώροι οροφής χωρίς γυψοσανίδα
- Σωληνώσεις, ηλεκτρικές συσκευές και εξαρτήματα
- Υλικά πάνελ: Τα κοινά υλικά που χρησιμοποιούνται στα ακουστικά φινιρίσματα τοίχων περιλαμβάνουν:
- Ορυκτές ίνες και υφάσματα: Ο πιο κοινός τύπος πάνελ. Η βάση από ορυκτές ίνες καλύπτεται από τεντωμένο ύφασμα.
- Fiberglass: Υψηλής πυκνότητας υαλοβάμβακας κολλημένος σε μια ηχοαπορροφητική μεμβράνη από ίνες γυαλιού
- Ξύλο και Ίνες ξύλου: Συχνά διάτρητα για ενίσχυση της ακουστικής απορρόφησης.
- Φυσικές ίνες: Π.χ., ζαχαροκάλαμο, βαμβάκι
- Στυλ πάνελ: Τα ακουστικά πάνελ τοίχου είναι γενικά:
- Επίπεδο: Σε ορθογώνια, κύκλους, πολύγωνα ή ακανόνιστα σχήματα
- Ανάγλυφα: Διακοσμητικά πάνελ κατασκευασμένα από χυτευμένο fiberglass σε πολλές υφές και σχήματα, σε υψηλό ή χαμηλό ανάγλυφο.
- Διάτρητο: Η μη ακουστική επένδυση μπορεί να απορροφήσει τον ήχο εάν είναι διάτρητη.
- Χρώμα: Τα πάνελ διατίθενται σε μια πλήρη γκάμα χρωμάτων.
Συντελεστές
- Συντελεστής μείωσης θορύβου (NRC): Εάν γνωρίζετε το επιθυμητό NRC, χρειάζεται πρώτα μια έρευνα: Αυτή είναι η βαθμιδωτή αναπαράσταση της ποσότητας ηχητικής ενέργειας που απορροφάται σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των γενικών ακουστικών ιδιοτήτων πλακιδίων, τοίχων και επίπλων για παράδειγμα. Μία τιμή NRC 0 υποδηλώνει την ανάκλαση. Η τιμή NRC 1 υποδηλώνει την απορρόφηση.
- Μέσος όρος απορρόφησης ήχου (SAA): Το SAA είναι μια βαθμολογία παρόμοια με το NRC, εκτός από το ότι είναι πιο ακριβής. Σε ορισμένες εφαρμογές, όπως σχέδια αιθουσών δοκιμών μουσικής, χώρων παραστάσεων και αιθουσών που χρησιμοποιούνται για ομιλία, είναι πιο κατάλληλο να ληφθούν υπόψη οι συντελεστές απορρόφησης ήχου SAA.
- Κατηγορία μετάδοσης ήχου (STC): Αυτές οι αξιολογήσεις καθορίζουν πόσο αποτελεσματικό είναι ένα συγκεκριμένο υλικό στη μόνωση της ακουστικής μέσα σε μια κατασκευή. Μια υψηλότερη βαθμολογία STC θα εμποδίσει τη μετάδοση περισσότερου θορύβου μέσω ενός διαμερίσματος ή συγκροτήματος. Ο οικοδομικός κώδικας αναφέρει το επίπεδο ηχομόνωσης μεταξύ γειτονικών οικιστικών μονάδων ή μεταξύ οικιστικών μονάδων και παρακείμενων κοινόχρηστων χώρων όπως αίθουσες, διάδρομοι, σκάλες ή χώρους εξυπηρέτησης. Αυτοί οι κωδικοί ισχύουν επίσης για ξενοδοχεία, μοτέλ, διαμερίσματα, συγκυριαρχίες και μοναστήρια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σημειώσει εάν το έργο σας έχει απαιτήσεις δομικού κώδικα STC και εάν θέλετε το ακουστικό φινίρισμα να συμβάλει στην εκπλήρωσή τους.
- Περιβαλλοντικά: Πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν υλικά χαμηλής περιεκτικότητας σε VOC, με ανακυκλωμένα και ανανεώσιμα υλικά, επομένως μη διστάσετε να προσδιορίσετε τυχόν περιβαλλοντικές απαιτήσεις που μπορεί να έχετε και φροντίστε να ζητήσετε εκ των προτέρων έγγραφα συμμόρφωσης με LEED ή Green Globe.
- Αντίσταση στη φωτιά: Εξετάστε τις απαιτήσεις πυραντίστασης του πάνελ σας, εάν υπάρχουν.
Πώς με τα ακουστικά πάνελ θα καθορίσετε το σχεδιασμό του έργου σας
Όσον αφορά τα ακουστικά πάνελ τοίχου και οροφής για εμπορικές τυπολογίες, οι αρχιτέκτονες και οι διακοσμητές θα πρέπει να καθορίσουν εάν θέλουν ή όχι μια τολμηρή λύση δημιουργίας design ή μια λύση που συνδυάζεται άψογα στους τοίχους ενός σύγχρονου χώρου εργασίας. Και οι δύο μπορεί να είναι ιδανικές λύσεις ανάλογα με το πλαίσιο, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Αυτή η καθοριστική απόφαση είναι κρίσιμη λόγω της σημαντικής αισθητικής επίδρασης αυτών των προϊόντων.
Εάν ακολουθηθεί η διακοσμητική προσέγγιση, τα ακουστικά πάνελ έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως οπτικό κεντρικό στοιχείο ενός χώρου, όπως ένας τοίχος με ταπετσαρία ή ένα έργο τέχνης μεγάλου μεγέθους, αλλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα της λειτουργικότητας. Τα ακουστικά πάνελ μπορούν να φωτίσουν ένα δωμάτιο με ασυνήθιστα σχήματα και συναρπαστικά χρώματα, ενώ ταυτόχρονα το ηχομονώνουν. Επιλύουν ένα κοινό πρακτικό πρόβλημα σε ένα γραφείο ανοιχτού σχεδιασμού και όταν τοποθετούνται σωστά, αποτελεί επίσης διακόσμηση πολλές φορές και υψηλού επιπέδου.
Η δημιουργία ενός ήσυχου χώρου δεν σημαίνει ότι και ο σχεδιασμός του χώρου πρέπει να είναι απλός. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα πιο δυνατά πάνελ από οπτικής άποψης παρέχουν τα υψηλότερα ηχομονωτικά εφέ. Όπως είναι καλά τεκμηριωμένο μέχρι τώρα, η ηχορύπανση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στον σύγχρονο χώρο εργασίας. Εάν βομβαρδιζόμαστε με ήχο όταν βγαίνουμε έξω από κλειστές πόρτες, είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιάσουμε εσωτερικούς χώρους που βοηθούν να πνίξουμε την πανδαισία του θορύβου των δρόμων.
Σήμερα, οι διακοσμητές έχουν τις επιλογές τους σε μια σειρά από ηχοαπορροφητικά προϊόντα που είναι τόσο όμορφα αισθητικά και που γίνονται διακοσμητικά έργα τέχνης από μόνα τους. Οι κατασκευαστές και οι σχεδιαστές που ειδικεύονται στις επενδύσεις τοίχων προσφέρουν μια πληθώρα υλικών και υφών που ταιριάζουν με το κάθε έργο.
Πώς να οργανώσετε την ακουστική σε ένα θορυβώδες γραφείο πολλών ατόμων
Κάποιες εταιρείες συχνά δυσκολεύονται να βοηθήσουν τους διακοσμητές να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ καθαρής αισθητικής και ακουστικής απόδοσης. Πολλοί ιδιοκτήτες που κυνηγούν το industrial design δηλ. την βιομηχανική εσωτερική αισθητική, θέλουν να ενσωματώσουν πλήρως επιφάνειες με πατητή τσιμεντοκονία (απομίμηση σκυροδέματος) χωρίς να είναι και η μοναδική πρόταση μη καλής ακουστικής. Αυτές οι συνθήκες συχνά αποθαρρύνουν τις ιδιωτικές συνομιλίες και κάνουν τους δυνατούς θορύβους να ακούγονται ακόμη πιο δυνατοί. Εάν η πατητή τσιμεντοκονία ή κάποια άλλη τεχνοτροπία είναι ο τύπος εμφάνισης και είναι αναπόσπαστο μέρος του συνολικού σχεδιασμού ενός έργου, τότε ο αρχιτέκτονας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης προϊόντων ακόμη υψηλότερης ποιότητας στις οροφές και τους τοίχους. Υλικά δηλαδή που δεν αφαιρούν από την αισθητική του κυρίως σχεδίου. Θα πρέπει μάλλον να τον ενισχύουν ηχητικά για να μετριάσουν τον θόρυβο.
Η σχεδίαση με πάνελ κάνει μια όμορφη διακοσμητική σκηνή να αντηχεί. Συνδέοντας τον ήχο και τη δομή, οι διακοσμητές δημιουργούν ιδανικά ακουστικά περιβάλλοντα μέσω της μορφής, των υλικών και της χωρικής οργάνωσης. Σε αίθουσες μουσικής και θέατρα, τα ακουστικά πάνελ καθορίζονται για να ορίσουν καλύτερες εμπειρίες. Είτε πρόκειται για συναυλίες είτε για μεμονωμένα ρεσιτάλ, τα σύγχρονα ακουστικά πάνελ ενσωματώνονται μέσω της μελέτης και της ορθής εφαρμογής.
Το ακουστικό απόρρητο φαίνεται πολυτέλεια στις μέρες μας σε πολλούς χώρους εργασίας χάρη στη δημοτικότητα του σχεδιασμού γραφείου ανοιχτού σχεδιασμού. Ενώ οι κατασκευαστές επίπλων έχουν δημιουργήσει διαχωριστικά και θαλάμους για να το διαρθρώσουν ηχητικά την κατανομή των επίπλων, κάποιες φορές μπορεί να μην είναι μια επιλογή σε κάποιους σχεδιασμούς. Επομένως, εδώ είναι το σημείο που θα περιοριστούμε. Στις οροφές και στους τοίχους. Όσον αφορά το τελευταίο, αρκετά προϊόντα όχι μόνο βοηθούν στην απόσβεση του θορύβου, αλλά κάνουν όμορφη και εκλεκτική τη διακόσμηση.